bronnen van kracht

verhelderen - verbinden - verdergaan

bronnen van kracht - overzicht

Hoe verwachtingen ons vaak in de weg zitten

Je verwachtingen zijn de bouwstenen van je toekomstige teleurstellingen. Je partner blijkt wat minder leuk als zijn kinderen er zijn. Je zet je beste beentje voor en toch heb je moeite met je stiefkinderen ... en zij met jou.  

Voelen is echt iets anders dan handelen

Als ze eerlijk zijn, ervaren de meeste stiefmoeders de wisseldag dat haar stiefkids weer komen, als een lastige dag. Ja, als ze eerlijk zijn, want niet elke stiefmoeder durft na te voelen wat ze er eigenlijk van vindt. Ze staat niet stil bij het gevoel of ze onderdrukt het. Het is toch onaardig om het niet leuk te vinden dat zijn kinderen weer komen? Ze heeft geen hekel aan de kinderen, hun relatie is goed, dus is er niets te zeuren. Het hoort erbij. Bovendien is ze eraan gewend. 

Communicatie is de kern, maar hoe?

“Onze communicatie moet beter”, dat is een klacht uit de top 3 van stiefmoeders en hun partners die ik begeleid. Communicatie is een containerbegrip, iedereen kan er haar of zijn eigen invulling aan geven. Dat maakt het extra lastig om erover te praten. Zullen we het eens een beetje concreet maken?

Onze emotieregulering en wat we er als stiefmoeder van kunnen leren

Wat doen emoties met ons? We voelen ze in ons lichaam. Hoe worden emoties daar gereguleerd? We verdelen emoties meestal in fijne en lastige emoties. Vanuit de evolutie hebben alle emoties het goed met ons voor. Ze geven informatie en proberen ons te waarschuwen. Het doel is immers overleven. Daarnaast helpen emoties ons om gelukkig te leven, gezondheid te ervaren en in verbondenheid met anderen te leven.

Hoe kunnen we omgaan met moeilijke emoties?

Niemand hoeft ons te vertellen wat moeilijke emoties zijn, daarvan komen we er genoeg tegen, zeker ook als stiefmoeder. Het lastige gevoel af en toe dat je een buitenstaander bent, dat je hebt te dealen met stiefkids die onaardig tegen je doen, je geliefde die geen grenzen durft te stellen aan zijn ex-partner. En laten we vooral onszelf niet vergeten, we stellen heel wat eisen aan onszelf en zijn behoorlijk zelfkritisch. Als we onszelf tegenvallen of de maat nemen, komen er ook lastige emoties.

Delen en reageren:

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement

Deze website maakt gebruik van cookies. Privacystatement
ga verder