Stief issues 

verhelderen - verbinden - verdergaan

Stief issues - overzicht

Taal in jullie samengestelde gezin: een wapen of een uitgestoken hand?

Vaak hoor ik stiefmoeders en hun partners verzuchten: “Onze communicatie loopt niet lekker” of “Het ligt aan onze communicatie”. Communicatie is een containerbegrip, een veel omvattend onderwerp dat naar veel verschillende dingen kan verwijzen. Een belangrijk onderdeel van communicatie is de taal die we gebruiken en daar is wel wat over te zeggen in een blog. We gaan bespreken hoe bewust taalgebruik jullie relatie of samengesteld gezin kan versterken.

Bij gedoe tussen stiefmoeder en stiefkind hebben vaders een rol!

Stiefmoeders hebben het vaak lastig in het samengesteld gezin. Hun positie is ingewikkeld en de omgeving verwacht nogal wat van stiefmoeders. Ze leven samen met kinderen die niet van hen zijn. Als er bijvoorbeeld gedoe is tussen stiefmoeder en zijn kinderen verwachten ze vaak steun van hun partner.

Kom je echt op de tweede plaats?

Afgelopen weekend werd de activist in me weer wakker. In een rubriek in een ochtendkrant, kwam de vraag van een vrouw (stiefmoeder) wat ze moest doen. Zij wil niet vliegen, maar haar man wel. Die gaf aan dat als zij niet meeging, hij wel op (verre) stedentrip ging met zijn dochter. Lezers mogen dan hun advies geven. Eén man was er snel klaar mee. Ik parafraseer: “Het lijkt erop dat uw partner pas aan zijn dochter denkt, als u niet kunt of wilt. U wilt natuurlijk niet tussen vader en dochter komen, want u weet dat u op de tweede plaats hoort te komen. Dus laat uw man met zijn dochter gaan.”

Pubertijd en puberteit voor stiefmoeders

Wat een geworstel kan de puberteit zijn. Voor pubers, voor ouders en ook vaak voor stiefmoeders valt me op. Ze klagen en ploeteren wat af. "Hij is brutaal". "Zij negeert mij". "Ze praat alleen tegen haar vader". "Hij denkt zeker dat ik de huishoudster ben, hij laat alles slingeren". "Ze reageren zich op mij af".

Dankjewel dat hij zo gelukkig is

Vandaag voelt zij zich een bevoorrechte stiefmoeder. Een paar weken geleden zag het er anders uit. Ze maakte zich zorgen over de relatie tussen haar en zijn dochters. Het liep wel redelijk goed, maar echt zorgeloos was het niet. Ze liep vaak op haar tenen, om het hen naar de zin te maken.

Delen en reageren:

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement

Deze website maakt gebruik van cookies. Privacystatement
ga verder