ervaringen

verhelderen - verbinden - verdergaan

Karin, stiefmoeder (na een coachingsgesprek)

Ik vond het regelmatig erg ingewikkeld met mijn stiefzoon. Wat me heeft geholpen is het inzicht dat ik mijn verwachtingen nu meer afstem op hoe hij is, dan op wat ik wil.

Er kwam ook ruimte om het verlies te ervaren van mijn oude leven. Daar had ik nooit bij stil gestaan. Wat me het meest heeft geholpen is dat Marike me liet beseffen dat ik verliefd ben geworden op mijn partner niet omdát hij kinderen had, maar ondánks dat hij kinderen had. Dat niemand droomt van een relatie met iemand die al kinderen heeft. Ik voel me nu minder schuldig als ik het leven met zijn kinderen soms moeilijk vind.

Ik merk dat mijn stiefzoon relaxter reageert, omdat ik ook milder op hem reageer. Mijn partner merkt denk ik ook dat ik meer geduld met zijn zoon heb. 
 
In één gesprek kwamen meteen al veel aspecten aan de orde. Het was gemakkelijk praten met Marike. Ze kwam snel tot de kern. Ook de samenvatting van het gesprek na afloop was ontzettend waardevol, dat kan ik er nog eens bij pakken.  Ik ben blij de stap naar Marike te hebben gezet. Waarom aanmodderen als je ook op een prettige manier kunt samenleven. 

Lisa, 'stief' (na een coachingstraject)

Dankzij de begeleiding van Marike is er veel meer rust ontstaan bij mijzelf en thuis. De opmerking van Marike in ons eerste gesprek dat niet alles in één keer goed hoeft te gaan, was een keerpunt voor me.

Er is een fijne sfeer in de gesprekken. Marike is eerlijk en luistert zonder oordeel. Alls mag gezegd, ik voelde me begrepen. Marike kijkt op zo'n manier naar dingen, dat ik zelf ook van een afstandje ging kijken en dingen anders kon doen.

Ik zou anderen coaching door Marike aanraden: naast diepgang in de gesprekken, is er ook ruimte om te lachen. Ik werd uitgedaagd om kritisch te zijn en anders naar dingen te kijken.  Marike is een hele fijne coach.

Eveline, stiefmoeder (na een coachingstraject)

Marike heeft mij geruime tijd begeleid en gesteund. Ik heb veel inzichten gekregen, die soms pijnlijk en confronterend waren, maar wel noodzakelijk om de situatie te verbeteren. Ik stel me gelijkwaardiger op naar mijn partner.

Ik heb te maken met ongewenste kinderloosheid, iets waar Marike ook (zelf) ervaring mee heeft. Wat me het allermeeste heeft geholpen is haar opmerking: "Je hoeft geen moeder te worden om vruchtbaar te kunnen zijn".

Marike is een goede coach met veel kennis en ze kan veel methodes inzetten waar ik als coachee wat aan had. Ik zou Marike zeker aanraden. Ze voelt als een hele wijze 'moeder' en je voelt je snel op je gemak bij haar.

Renée, stiefmoeder (na een coachingstraject met haar man)

Na ons traject is er meer rust en balans in de thuissituatie als de kinderen er zijn. Ontspanning voor allemaal. Ik heb begrip gekregen door de heldere analyses, er kwam ruimte voor mijn eigen gevoel in de situatie: partner van de vader en vriendin van de kinderen mogen zijn, in plaats van een soort moederrol (moeten) vervullen. Samen hebben we nu helderheid in verwachtingen en welke dingen wij wel of niet moeten van onszelf, die belemmerend kunnen zijn in het samenzijn met de kinderen.

Marike heeft een erg prettig manier van begeleiden. Haar analyses zijn verhelderend, ze stelt mooie vragen die mij hebben uitgenodigd om dieper na te denken en me te verplaatsen in  mijn partner en ook de kinderen. Zeer respectvol en integer! 

Er is meer rust en ruimte, er zijn minder spanningen. Ook de verwachtingen van mijn partner naar mij toe zijn verhelderd en geven geen spanning meer. We weten meer van elkaar hoe we in de thuissituatie staan en wat we aan elkaar hebben. Ook waar onze grenzen en mogelijkheden liggen. 

Ik kan me voorstellen dat we nog wel een keer een  ‘APK’ gaan doen. Gewoon om alles weer even helder te maken en door te spreken, zodat -wanneer er wat bewolking is- er meer ruimte komt voor de zon. 

Annemieke, stiefmoeder (over mijn blogs)

Ik wil je bedanken voor je boek en alle e-mails. Eke keer lijkt het thema dat je stuurt van toepassing op mij op dat moment. Ik heb er veel aan! 

Heel hartelijke groeten, een gelukkige stiefmoeder, mede dankzij jouw waardevolle bijdrage.

Janneke, stiefmoeder (over mijn blogs) 

Als stiefouder en orthopedagoog lees ik altijd met veel interesse je mails. Ze helpen me en geven me inzicht.

Rosa, stiefmoeder en moeder (na coachingstraject)

Ik kom met meer zelfvertrouwen voor mezelf op. Ik heb me de afgelopen jaren erg weggecijferd. Marike heeft me geholpen met het inzicht in mijn eigen behoeften (was ik kwijt) en wanneer en hoe ik ervoor op kan komen. Ik kan ook beter mijn grenzen aangeven, ook bij mijn man. Ik ben een leukere echtgenote geworden. Ik ben voor hem en de kinderen meer een mens van vlees en bloed geworden en niet 'altijd maar een aardig iemand'. Marike luistert goed, ze is empatisch en betrokken. Ze sluit goed aan en kijkt wat iemand nodig heeft en komt met bruikbare adviezen. En in een noodsituatie maakte ze meteen tijd voor me, zodat een situatie met mijn stiefdochter niet uit de hand liep.

Nanda, stiefmoeder (na coachingstraject)

Ik heb veel meer oog voor mijn eigen belangen en geleerd dat dit oké is. Wat me enorm heeft geholpen zijn de erkenning en de herkenning, ook de praktische adviezen. Het was fijn na afloop de belangrijkste inzichten uit de sessie per email van Marike te ontvangen. Marike weet wat het is om stiefmoeder te zijn; hoe ingewikkeld soms. Ik heb Marike ervaren als heel begripvol en liefdevol. Ik heb nu weer de regie over welke rol ik in wil nemen in ons stiefgezin. 

Ageeth, stiefmoeder (na e-mailcoaching)

Ik voelde me erg verantwoordelijk naar mijn stiefkinderen, die al volwassen zijn. Marike liet me zien dat het volwassen huisgenoten zijn en niet kinderen voor wie ik dingen 'goed moet maken' die in hun leven zijn gebeurd. Rationeel wist ik het, maar nu voel ik het ook. Ik kan er op een andere manier voor hen zijn.
Marike is een fijn persoon en weet de juiste snaar te raken. Ze weet waar ze het over heeft (uit eigen ervaring) en heeft mij op weg geholpen om anders naar zaken te kijken.

Ageeth deed mee aan mijn pilot coaching via e-mail. Zowel de start als de afsluiting hadden we wel face tot face contact via videobellen. Hoe was dit voor Ageeth?

Ik heb het als heel positief ervaren. In plaats van meteen reageren in face tot face coaching, werkte het goed om haar email een paar dagen te laten liggen. Dingen werden daardoor duidelijk. Rustig in mijn eigen tempo laten bezinken, bleek enorm te werken. De werkwijze van Marike om de start en de afsluiting face to face te doen vond ik erg fijn. Zo was er sneller diep contact, dat doorwerkte in de emails. Achteraf gezien vind ik e-mail coaching fijner, omdat ik mijn eigen tempo kon bepalen. Wat me aansprak is dat we samen het tempo bepalen. Soms had ik meer tijd nodig. Dat zorgt ervoor dat ik tussendoor ook dingen in de praktijk kon uitproberen.

Annemare, stiefmoeder (over mijn blogs)

Toen ik een aantal jaar geleden op zoek was naar houvast als verse stiefmoeder kwam ik vrijwel als eerste bij jouw website. De dingen die ik toen las leken me onmogelijk. Loslaten...loslaten...loslaten...ja maar hoe?!? Maar met de jaren gaat het me steeds beter af, oefening baart kunst. Uiteraard met ups en downs. En jouw mails af en toe in m'n inbox hebben daar zeker aan bijgedragen.

Vera, moeder en stiefmoeder (na een coachingstraject)

Als stiefmoeder liep ik rond met een knagend gevoel. Via haar boek dat ik had gelezen kwam ik in persoonlijk contact met Marike. Marike kwam bij mij al gauw tot het pijnpunt. Ze deed dat op een hele rustige, begripvolle manier waardoor er veel vertrouwen ontstond. Ik, maar ook mijn partner later, konden ons daardoor beiden open stellen. Dat heeft mij en mijn partner vervolgens inzichten gegeven waardoor we elkaar beter begrepen in de verschillende rollen die we hebben.

Janine, stiefmoeder (over mijn blogs)

Het is zo fijn om deze nieuwsbrief te ontvangen en iedere keer me hier weer gesteund door te voelen. Het zijn hele herkenbare onderwerpen en puur al alleen om er even over te lezen dat andere stiefmoeders vergelijkbare uitdagingen hebben geeft een extra steuntje in de rug.

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement

Deze website maakt gebruik van cookies. Privacystatement
ga verder