Marike Smilde
Sinds 2000 ben ik stiefmoeder (van een jongen en meisje van destijds 5 en 3 jaar oud) en onder andere opgeleid als coach en mediator. Uiteraard waren er ook de nodige uitdagingen, maar het is bij ons goed gegaan. Ik werd verdrietig om te zien en te horen (vooral via de kinderen) hoe het vaak ook anders liep. Mede daarom ben ik mijn boek Stiefmanagement gaan schrijven in 2013. Hierin beschrijf ik het stiefsysteem met alle deelnemers en hoe zij met elkaar kunnen leven -niet slechts overleven- in een harmonieus samengesteld gezin. En hoe stiefouders hun rol zo kunnen vervullen dat zij zelf ook ruimte ervaren. Daarnaast blog ik al jarenlang met veel plezier tweewekelijks voor stiefmoeders. In de loop der jaren heb ik mij gespecialiseerd in coaching van stiefmoeders, al dan niet samen met hun partners. Voor veel vrouwen is het belangrijk dat ik ook stiefmoeder ben: “I’ve been there”. Of zoals een klant van me formuleerde: “Alleen een stiefmoeder begrijpt een stiefmoeder”.
In mijn contact met stiefmoeders merk ik dat het een voordeel is dat ik er ‘voorbij’ ben. Mijn stiefkinderen wonen niet meer thuis, ik zit er niet meer middenin. Ik kan er anders op reflecteren, ook op wat ikzelf anders zou hebben gedaan. Gaandeweg ben ik het stiefmoederschap als een verrijking van mijn leven gaan ervaren.
Ik ondersteun vrouwen om persoonlijke groei door te maken, zodat zij bewust kiezen voor de rol en hun eigen invulling van het stiefmoederschap. Hun hoogstpersoonlijke stiefmoederschap.
De laatste jaren ontdekte ik dat er bij stiefmoeders regelmatig thema’s naar boven komen die verder gaan dan ‘stief’. Zo kunnen er issues spelen in hun persoonlijke geschiedenis -de oude dozen op zolder- die juist door het stiefleven worden geactiveerd. Met stiefmoeders deze vraagstukken verkennen haalt het beste in mij naar boven en ik merk dat het stiefmoeders verder brengt. Zo komt het dat ik mij inmiddels heb ontwikkeld tot een levenscoach voor de vraagstukken waar stiefmoeders tegenaan lopen.
In het gesprek zijn we gelijkwaardig; ik ga je niet vertellen wat jij het beste goed kunt doen. Wel draag ik af en toe informatie bij vanuit mijn expertise. Samen met jou kijk ik naar je dilemma’s, wat jij nodig hebt om tot goede keuzes te komen. Ik steun je graag en verhelder, zodat er inzichten ontstaan en jij je eigen weg kunt vinden. Ik spiegel compassievol en ik luister naar je; vragen stellen en wachten op het antwoord … stilte mag. Je kunt ook de dingen kwijt die jij je partner liever niet vertelt. Ik herken de behoefte aan veiligheid en bied die. Ook kwetsbare onderwerpen komen op tafel, die bekijken we voorzichtig. Vaak ontdekken we bepaalde patronen die jou in de weg zijn komen te staan. We starten in het hier en nu. Wat is je veranderwens, wat houd je tegen? Hoe kun je verder komen en hoe kan ik je daarin steunen. We gaan niet per se terug naar het rode kinderfietsje, maar als we in ‘vroeger’ aanknopingspunten vinden, gaan we die zeker onderzoeken.
We gaan kijken naar wat ‘onder water’ zit: op zoek naar de kern. Ik werk vanuit compassie en er is plaats voor humor. Ik kom vaak met verrassende inzichten vanuit mijn intuïtie, waardoor ingewikkelde vraagstukken worden opgelost.
Mijn klanten ervaren mij als betrokken, zorgzaam, nuchter, respectvol, goed luisterend, integer, humorvol, analyserend, ik kom snel tot de kern, er is bij mij een goede balans tussen hart en ratio en stiefmoeders ervaren vaak dat ze na een gesprek weer lucht en ruimte ervaren.
Neem contact met me op. Ik kijk ernaar uit om samen te bespreken hoe ik je kan helpen.
Dat is mijn motto, voor mij persoonlijk en in mijn werk met stiefmoeders.
Wil je een keer met me van gedachten wisselen? Mail me op marike@stiefmanagement.nl en ik beantwoord je e-mail. Als je je telefoonnummer vermeldt, bel ik je op een af te spreken tijdstip.
Als je vragen hebt, op zoek bent naar hulp of het even niet meer weet? Dan kun je hier contact opnemen.
Wat ik voor je kan betekenen, vind je hier op de pagina Ik help je. Daar beschrijf ik ook mijn werkwijze.
Hoe stiefmoeders met wie ik heb gewerkt mij hebben ervaren, vind je hier.
Je ontvangt na aanmelding mijn gratis e-book en tevens elke twee weken mijn Stiefinspiratie.
Vanzelfsprekend ga ik vertrouwelijk om met je gegevens. Die worden nooit doorgegeven aan derden.
Stief of niet - Het woord stiefmoeder heeft een negatieve klank, vanuit sprookjes en mythen, terwijl er veel liefdevolle en goede stiefvaders en stiefmoeders zijn. De letterlijke betekenis van stief is: beroofd, zonder bloedband. In sprookjes gaat het altijd over beeldtaal, symboliek. Sprookjesfiguren zijn oerbeelden en aspecten van ons eigen zieleleven. De stiefmoeder in sprookjes is deel van onze eigen schaduwkanten. De stiefmoeder staat voor de afwijzende, jaloerse en uitbuitende aspecten van jezelf. Dat beeld heeft niets te maken met echte stiefmoeders. Vanwege de nare associatie kiezen velen voor alternatieven als bonusmoeder, cadeaumoeder, plusmoeder. Zolang we echter woorden als stiefmoeder vermijden blijft dit negatieve imago in stand. Wij gebruiken thuis de term ‘stief’ juist als een geuzennaam. En het is ook praktisch: iedereen weet wat ermee wordt bedoeld, uitleg is niet nodig. Ik gebruik dus welbewust het woord ‘stief’. Maar ook de bonusmoeder en plusmoeder zijn van harte uitgenodigd verder te lezen. Het gaat er niet om bij welke term jij je thuisvoelt, het gaat om je plek in het samengestelde gezin.
> Home
> Ik help je
> Ervaringen
> Over mij
> Blogs
> Contact
marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl
© Stiefmanagement 2022 · Algemene voorwaarden · Privacystatement