Over mij

verhelderen - verbinden - verdergaan

Marike Smilde

Over mij

Welkom! Sinds 2000 ben ik stiefmoeder van twee kinderen, die toen 5 en 3 jaar jong waren. Mijn ervaring als stiefmoeder kent een mix van uitdagingen en successen. Gaandeweg mijn reis is het stiefmoederschap voor mij in een verrijkende levenservaring veranderd.

Het zien van de struggles in andere samengestelde gezinnen raakte me diep, en inspireerde me om mijn ervaringen en inzichten te delen. Zo werd in 2013 "Stiefmanagement" geboren, een gids voor het navigeren door het leven met een samengesteld gezin, gericht op harmonie en persoonlijke ruimte voor stiefouders en ouders.

Mijn avontuur stopte niet bij een boek. Al jaren deel ik met veel plezier elke twee weken mijn gedachten en tips met andere stiefmoeders via mijn blog. Door de jaren heen heb ik me gespecialiseerd in het coachen van stiefmoeders, soms samen met hun partners. Mijn eigen ervaringen als stiefmoeder bieden een unieke meerwaarde; het is een reis die ik van binnenuit ken. Ik ben onder andere opgeleid als coach en mediator. Daarmee heb ik een mooie waaier aan kennis en ervaring die ik graag inzet om andere vrouwen te helpen. 

Nu mijn stiefkinderen het nest hebben verlaten, biedt dit me een uniek perspectief. Ik sta er niet langer middenin, wat me in staat stelt om met een frisse blik te reflecteren – ook op dingen die ik misschien anders had willen doen. 

Mijn doel is om vrouwen te begeleiden in hun persoonlijke groei, om hen bewust te laten kiezen voor hun rol binnen het stiefgezin en deze op een unieke manier in te vullen: 'Stief op eigen wijze'. Samen ontrafelen we de complexiteit van het 'stief-zijn', maar ook persoonlijke vraagstukken die soms diep verscholen liggen. Het is deze reis van ontdekking en zelfontplooiing die mij drijft, en het is mooi om te zien hoe het stiefmoeders vooruit helpt.

De laatste jaren ontdekte ik dat er bij stiefmoeders regelmatig thema’s naar boven komen die verder gaan dan ‘stief’. Zo kunnen er issues spelen in hun persoonlijke geschiedenis -de oude dozen op zolder- die juist door het stiefleven worden geactiveerd. Met stiefmoeders deze vraagstukken verkennen haalt het beste in mij naar boven en ik merk dat het stiefmoeders verder brengt. Zo komt het dat ik mij inmiddels heb ontwikkeld tot een levenscoach voor de vraagstukken waar stiefmoeders tegenaan lopen.

Werkwijze

In onze gesprekken is gelijkwaardigheid de basis. Ik ben er niet om je te vertellen wat je moet doen, maar om mijn kennis te delen waar het kan helpen. Samen kijken we naar je uitdagingen en wat je nodig hebt om de juiste keuzes te maken. Ik ben er om je te ondersteunen, dingen helder te maken, en je te helpen je eigen pad te vinden door inzichtelijk en met compassie te luisteren. We nemen de tijd voor je verhalen, zelfs die je misschien niet met anderen deelt, in een veilige en respectvolle ruimte. Samen ontdekken we patronen die in de weg staan en beginnen we met wat nu belangrijk is, altijd met oog op hoe je verder kunt.

We duiken dieper dan de oppervlakte, op zoek naar de echte kern, met compassie en ruimte voor een lach. Mijn intuïtie brengt ons vaak tot nieuwe inzichten die ingewikkelde problemen helpen oplossen.

Mensen vinden mij betrokken, zorgzaam, nuchter, en goed in luisteren, met een gezonde balans tussen gevoel en verstand. Veel stiefmoeders merken dat ze zich na ons gesprek opgelucht en ruimer voelen.

Mijn klanten ervaren mij als betrokken, zorgzaam, nuchter, respectvol, goed luisterend, integer, humorvol, analyserend, ik kom snel tot de kern, er is bij mij een goede balans tussen hart en ratio en stiefmoeders ervaren vaak dat ze na een gesprek weer lucht en ruimte ervaren.

Neem contact met me op. Ik kijk ernaar uit om samen te bespreken hoe ik je kan helpen.

Verhelderen Verbinden Verdergaan

Deze drie pijlers vormen de kern van mijn persoonlijke filosofie en de aanpak in mijn begeleiding van stiefmoeders. 

Verhelderen: het begint met het ontwarren van complexe emoties en situaties. Ik plaats gevoelens en gebeurtenissen in perspectief. Er ontstaat licht op schaduwplekken. We brengen de essentie in kaart, waardoor helderheid ontstaat wat je wilt veranderen en welke gewenste toekomst je voor je ziet.

Verbinden: dit is het proces van afstemmen op je diepste verlangens en behoeften en daarmee verbinding maken. Het in balans brengen van de emotionele, fysieke en mentale aspecten in jezelf en verbinding creëren tussen jou en je geliefden.

Verdergaan: met je verworven inzichten ga je nieuwe keuzes maken, die bij je passen. Zo zet je de volgende stap naar persoonlijke groei en vooruitgang. 

Nieuwsgierig geworden?

Wil je een keer met me van gedachten wisselen? Mail me op marike@stiefmanagement.nl en ik beantwoord je e-mail. Als je je telefoonnummer vermeldt, bel ik je op een af te spreken tijdstip.
Als je vragen hebt, op zoek bent naar hulp of het even niet meer weet? Dan kun je hier contact opnemen.
Wat ik voor je kan betekenen, vind je hier op de pagina Ik help je. Daar beschrijf ik ook mijn werkwijze.
Hoe stiefmoeders met wie ik heb gewerkt mij hebben ervaren, vind je hier.

Stiefmanagement in de media  >
kijk hier

Je ontvangt na aanmelding mijn gratis e-book en tevens elke twee weken mijn Stiefinspiratie.

Vanzelfsprekend ga ik vertrouwelijk om met je gegevens. Die worden nooit doorgegeven aan derden.

GRATIS E-BOOK
'Stief buiten de gebaande paden'
Met fundamentele inzichten en concrete tips.

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Stief of niet - Het woord stiefmoeder heeft een negatieve klank, vanuit sprookjes en mythen, terwijl er veel liefdevolle en goede stiefvaders en stiefmoeders zijn. De letterlijke betekenis van stief is: beroofd, zonder bloedband. In sprookjes gaat het altijd over beeldtaal, symboliek. Sprookjesfiguren zijn oerbeelden en aspecten van ons eigen zieleleven. De stiefmoeder in sprookjes is deel van onze eigen schaduwkanten. De stiefmoeder staat voor de afwijzende, jaloerse en uitbuitende aspecten van jezelf. Dat beeld heeft niets te maken met echte stiefmoeders. Vanwege de nare associatie kiezen velen voor alternatieven als bonusmoeder, cadeaumoeder, plusmoeder. Zolang we echter woorden als stiefmoeder vermijden blijft dit negatieve imago in stand. Wij gebruiken thuis de term ‘stief’ juist als een geuzennaam. En het is ook praktisch: iedereen weet wat ermee wordt bedoeld, uitleg is niet nodig. Ik gebruik dus welbewust het woord ‘stief’. Maar ook de bonusmoeder en plusmoeder zijn van harte uitgenodigd verder te lezen. Het gaat er niet om bij welke term jij je thuisvoelt, het gaat om je plek in het samengestelde gezin.

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement

Deze website maakt gebruik van cookies. Privacystatement
ga verder