Vaak hoor ik stiefmoeders en hun partners verzuchten: “Onze communicatie loopt niet lekker” of “Het ligt aan onze communicatie”. Communicatie is een containerbegrip, een veel omvattend onderwerp dat naar veel verschillende dingen kan verwijzen. Een belangrijk onderdeel van communicatie is de taal die we gebruiken en daar is wel wat over te zeggen in een blog. We gaan bespreken hoe bewust taalgebruik jullie relatie of samengesteld gezin kan versterken.
Het belang van taal
Leven in een samengesteld gezin brengt heel wat uitdagingen met zich mee en de interacties kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. Communicatie in samengestelde gezinnen is vaak uitdagend. Taal speelt daarbij een grote rol. Herken je dat, hoe een enkel woord de sfeer thuis kan veranderen? De woorden die we kiezen kunnen een wereld van verschil maken. Ze kunnen liefde en verbondenheid overbrengen, maar ook macht of controle. Het is belangrijk om te beseffen dat onze taal impact heeft. Dus, vragen we onszelf af: gebruiken we onze woorden als wapens of als een uitgestoken hand? Het is een belangrijke vraag om bij stil te staan.
Taal als wapen
Hoe communiceren jullie thuis? Hoe verloopt dat tussen jou en je partner, je geliefde en zijn kinderen? Of hoe is de communicatie tussen jou als stiefmoeder met je stiefkinderen?
Neem nou dit voorbeeld. Vader haalt de kinderen op en zodra ze thuis zijn, zegt hij tegen stiefmoeder: "Daar gaan we weer. Mijn ex wil de vakantieplannen omgooien. Altijd hetzelfde liedje. Dit keer laat ik het er niet bij zitten."
Je merkt meteen dat vader duidelijk gefrustreerd is en zich niet inhoudt, ook niet waar de kinderen bij zijn. Hij uit zijn irritatie over hun moeder. Maar voor de kinderen is dat pijnlijk. Ze houden van beide ouders en voelen zich verscheurd als er negatief over één van hen wordt gesproken. Ook de manier waarop hij het brengt, kan bedreigend overkomen voor de kinderen. Zeggen "dit pik ik niet" kan bij hen angst voor een conflict oproepen, wat hun gevoel van veiligheid schaadt.
Wat zou een betere aanpak zijn?
Deze taal en de gekozen woorden zorgen voor ongemak, angst en eerder voor verwijdering dan voor verbinding. Daarmee wordt taal hier als wapen ingezet, ook al bedoelt vader dat niet zo.
Taal als uitgestoken hand
Stel je voor, een familie-uitstapje naar het buurtcafé. Gezelligheid ten top, totdat het moment komt dat de 10-jarige zoon moet kiezen wat hij gaat eten. De menukaart heeft te veel keuzes. Hij wil iets kiezen wat lekker is, maar ja, wat als hij iets kiest wat hij uiteindelijk niet lust? Hij komt er niet uit. Zijn oudere zus zucht dramatisch en spoort hem aan om op te schieten.
Dan gaat stiefmoeder gezellig naast hem zitten en stelt voor samen de menukaart te bekijken. Ze legt hem uit welke gerechten hij wel kent van thuis, welke ingrediënten bekend terrein zijn en geeft hem de ruimte om zelf te kiezen.
Wat doet stiefmoeder hier goed?
Resultaat? Haar stiefzoon voelt zich begrepen en op zijn gemak, klaar om zijn culinaire keuze te maken. Zo verandert een potentieel stressvol moment in een relaxt familie-uitje. En de jongen? Die kan nu ook genieten van het uit eten gaan.
Deze aanpak en de gekozen taal zijn de helpende hand. Er ontstaat rust, aandacht en ontspanning.
Tips voor het gebruiken van taal als een uitgestoken hand
Bij ons taalgebruik is de echte kernvraag: breng ik verwijdering of werk ik aan verbinding? Daar ligt je antwoord.
Elk woord telt. Wat kies jij vandaag?
> Home
> Ik help je
> Ervaringen
> Over mij
> Blogs
> Contact
marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl
© Stiefmanagement 2022 · Algemene voorwaarden · Privacystatement