verhelderen - verbinden - verdergaan

Jullie liefdesverhaal

Ben je romantisch? Misschien is dat wel een mindset die regelmatig voor teleurstellingen kan zorgen, levend in een samengesteld gezin. Er zijn ook mensen die een soulmate zoeken. Betekent dit dat je nooit ruziet, het oneens bent? 

Liefde maakt blind
Rond de eeuwwisseling toen ik verliefd werd op mijn man, waren we het beiden hartstochtelijk eens met de de zinnen uit Guilty van Barbra Streisand: " Our love is one in a million. Eyes can see that we got a highway to the sky..."

Wat het ook is wat verliefdheid doet ontstaan, allerlei hormonen en feromonen spelen vermoedelijk een rol. Je ziet vooral de goede kanten van je geliefde, allebei zetten jullie je beste beentje voor: kortom de ultieme roze bril.

De werkelijkheid
Jullie zijn een team en kunnen alle problemen moeiteloos aan, rond de kinderen, de ex-partner, name it. Als hij zei dat hij altijd achter je zou staan, geloofde je hem. Als jullie afspraken maakten over de huisregels, ging je er blind vanuit dat hij ze zou handhaven. Hij zou een fijne geliefde zijn, ook als de kinderen er waren.

Je raakt regelmatig teleurgesteld. Soms realiseren we ons niet dat hij vast zijn eigen teleurstellingen heeft om mee te dealen. Hij had nooit verwacht dat je hem zo op de nek zou zitten. Hij had gehoopt dat met je keuze voor hem, je ook onvoorwaardelijk voor de kinderen zou kiezen. Dat je zijn zorg voor hen wat meer met hem zou delen.

Gefrustreerd?
Ben je teleurgesteld en voel je je in de steek gelaten? Verander je perspectief! Lees het gedicht hieronder eens. Ook al wordt ons vaak anders voorgespiegeld, het leven kent ups en downs. Misschien help het om ons in te stellen op de beste minder-goede-oplossing. Ook als je een partner zoekt.

Perfectionisme werkt niet voor mensen of levenssituaties. Het is slechts (zo je wilt) een goddelijk en in ieder geval een wiskundig concept (2 + 8 is altijd 10).

Zoek de 'verkeerde' persoon, maar wel de  juíste 'verkeerde' persoon.

Houden van de verkeerde persoon
“Loving the  Wrong Person”
Let our scars fall in love
– Galway Kinnell

We’re all seeking that special person who
is right for us. But if you’ve been through
enough relationships, you begin to suspect
there’s no right person, just different flavors
of wrong.

Why is this? Because you yourself
are wrong in some way, and you seek out
partners who are wrong in some comple-
mentary way. But it takes a lot of living to
grow fully into your own wrongness. And
it isn’t until you finally run up against your
deepest demons, your unsolvable prob-
lems—the ones that make you truly who you
are—that we’re ready to find a lifelong mate.

Only then do you finally know what you’re
looking for. You’re looking for the wrong
person. But not just any wrong person: the
right wrong person—someone you lovingly
gaze upon and think, “This is the problem I
want to have.”
I will find that special person who is wrong
for me in just the right way.

Sources: GalwayKinnell.com and TheMindsJournal.com

Wees zelf een goede partner
Kijk wat jezelf kunt doen, in plaats van (hoe verleidelijk ook) vingerwijzen, verwijten, sturen op beelden etc. Een goede relatie is gebaat bij momenten waarin ieder van jullie weet wanneer hij/zij fout zit, daarvoor verantwoordelijkheid neemt en royaal verontschuldigingen aanbiedt.

De vier inzichten van Don Miguel Ruiz
Het boek De vier inzichten van Don Miguel Ruiz is een gids voor persoonlijke vrijheid. De inzichten zijn:

  • Wees zorgvuldig met je woorden
  • Neem niets persoonlijk
  • Doe geen aannames 
  • Doe je best (wat je best is in de gegeven situatie)

Als jullie als geliefden deze 4 regels zouden toepassen, brengt dat veel in jullie relatie!

Richt je aandacht op het positieve
Onze mind werkt als dubbelzijdig kleefband als het gaat om negatieve dingen. Die zien we het vaakst en het snelst en onthouden we het langst. Met name vaders kunnen het gevoel hebben dat ze niks goed doen, vooral als ze tussen hun geliefde en in de kinderen in komen te zitten. Stiefmoeders wachten regelmatig tevergeefs op wat erkenning van hun geliefde voor hun soms ingewikkelde rol.

Wees royaal met complimenten over en weer. Weet je nog waarop je verliefd werd? Die sprankeling is er nog wel, ga op zoek. 

Blijf weg van de vier ruiters van de apocalyps
Therapeut John Gottman (Amerikaans psychologisch onderzoeker naar huwelijken en echtscheidingen) onderscheidt vier negatieve gedragspatronen in relaties; deze gelden als voorspellers van een eventuele scheiding.

Dit zijn:

  • Defensief gedrag
  • Kritiek (is iets anders dan feedback)
  • Tegenwerking (bijv. stilzwijgen)
  • Minachting (bijv. sarcasme, oogrollen, zuchten)

Praat hierover met je partner en besluit deze ruiters buiten de deur te houden. Werk daarin samen, in het belang van jezelf, de ander en jullie relatie.

Liefde
Liefde is niet eindeloos samen naar de zonsondergang kijken. Het leven samen is soms complex en ingewikkeld. Wees daar nuchter in. Lach om de imperfecties van jezelf, je geliefde en jullie relatie. Liefde is een werkwoord: soms is het hardwerken, aardig zijn en elkaar vergeven.

Een diamant begint als een klomp koolstof. Pas na een intensief proces van hitte en extreme druk wordt het met moeite gedolven en vakkundig geslepen tot een prachtige edelsteen. Elke diamant is uniek. Kijk eens naar je relatie als naar een diamant.

“Cause all of me, loves all of you. Your perfect imperfections”
Uit: All of me, John Legend.

Delen en reageren:

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement