Als stiefmoeder besef je natuurlijk dat zijn kinderen in zijn leven horen. Maar wat is je plek? Kies je rol: van de vriendin van hun vader tot een betrokken, zorgende stiefmoeder. En alle rolopvattingen ertussen, dus '50 tinten stief'. Jij kiest wat bij je past. Of zoals een stiefmoeder zei: “Oh, het mag anders. Dat wil ik!”
Aan jou de keuze
Stiefmoeders zijn van alle tijden. Hoe kan het toch dat de manier waarop we naar het stiefmoederschap kijken, bijna niet veranderd is. Eerst kwamen stiefmoeders in plaats van de overleden moeder, tegenwoordig vaak als partner van de gescheiden ouder.
Ik vind dat een vrouw als ze verliefd wordt op een man met kinderen, de keuze heeft welke rol ze wil hebben, wat voor stiefmoeder ze wil zijn. Haar keuze is de basis. De persoon van de stiefmoeder doet ertoe. Wat bestaan er veel oordelen en verwachtingen. Negeren. Jíj met jouw geschiedenis en je persoonlijkheid kiest voor jouw rolinvulling.
Er is geen kerngezin meer
Waarom lijken samengestelde gezinnen zo vaak op een aangepaste kopie van het kerngezin? Een kerngezin bestaat niet meer als er sprake is van een echtscheiding en ook niet als de eigen moeder is overleden. Stop ermee en kies hoe jullie eigen samengestelde gezin eruitziet.
Twee verdiepende inzichten
De afgelopen jaren ben ik in de begeleiding van stiefmoeders tot deze twee inzichten gekomen: het gaat om eigen invulling van het stiefmoederschap en keuze voor jullie eigen gezinsinrichting. Deze twee inzichten als uitgangspunt nemen, vraagt om belangrijke keuzes. Er is geen blauwdruk. Wat geeft het een ruimte aan stiefmoeders en vaders.
Stief op eigen wijze
Stiefmoederschap op eigen wijze, laat je niks wijsmaken: jij bent aan zet! Er is geen blauwdruk voor jou als stiefmoeder. Kies zelf hoe jij je rol wilt invullen.
Je leven is al complex genoeg! En dan ben je ook nog stiefmoeder. Waar je echt niet op zit te wachten: een geliefde die stiekem verwacht dat het samengesteld gezin een aangepaste kopie van het kerngezin wordt. Je hoeft ook niet voldoen aan de verwachtingen van anderen. Er is een uitweg: '50 tinten stief', aan jou de keuze.
Je bent niet alleen
Een tijd geleden kwam een stiefmoeder bij me. Eigenlijk heeft ze niemand met wie ze erover kan praten. Ze praat erover met haar geliefde, maar hij begrijpt haar gevoelens niet echt. Haar vriendinnen zijn een beetje klaar met haar verhaal; hun tips en adviezen hebben niet geholpen. Ze hebben geen idee hoe het werkt in een stiefgezin.
Ze worstelt met zichzelf. Het loopt soepel met zijn kinderen en ze is dol op haar geliefde. Maar waar is ze zelf gebleven? Ze weet zich geen raad met haar rol, heeft teveel gegeven en is bang dat het mis gaat en dat ze haar grote liefde kwijtraakt.
Ze aarzelt om mijn hulp in te roepen, want ze vindt dat ze het zelf moest kunnen oplossen. Gelukkig wil ze toch begeleiding en we zijn aan de slag gegaan. Ik heb haar kunnen helpen met thema’s die spelen in een samengesteld gezin. We hebben gekeken naar haar verdriet over wat ze had moeten loslaten, door samen te leven met een man met kinderen. Ze heeft inzichten ontwikkeld en gekozen hoe ze de rol van stiefmoeder wil inrichten. ‘50 tinten stief’ hielp haar zich vrij te voelen te kiezen. Ze heeft haar plek gevonden. Deze stiefmoeder ervaart nu weer rust, ruimte en ontspanning.
Achteraf is ze blij dat ze zichzelf coaching heeft gegund. Want hulp vragen is geen zwakte, maar krachtig en ze is het waard.
Mijn wens voor jou in 2023
Ik wens je een voorspoedig nieuw jaar, met harmonie en gezondheid. Bovenal wens je toe dat je je rol als stiefmoeder mag gaan invullen op jouw eigen wijze. Dat je durft ervaren wat bij je past en daarvoor gaat kiezen uit ‘50 tinten stief’.
> Home
> Ik help je
> Ervaringen
> Over mij
> Blogs
> Contact
marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl
© Stiefmanagement 2022 · Algemene voorwaarden · Privacystatement