Wat een geworstel kan de puberteit zijn. Voor pubers, voor ouders en ook vaak voor stiefmoeders valt me op. Ze klagen en ploeteren wat af. "Hij is brutaal". "Zij negeert mij". "Ze praat alleen tegen haar vader". "Hij denkt zeker dat ik de huishoudster ben, hij laat alles slingeren". "Ze reageren zich op mij af".
Pubers in je omgeving
Laten we eens kijken naar het gedrag van pubers en de puberteit. Kennis van pubers en hun ontwikkeling kan helpen. Ten onrechte denken veel stiefmoeders dat het gedrag te maken heeft met hen en nemen het te persoonlijk. We zijn allemaal puber geweest, de één wat uitbundiger dan de ander, maar deze fase hebben we allemaal gehad. Iets om af en toe bij stil te staan.
Ik heb ook begrip voor pubers. Je probeert je los te maken van volwassenen en zelfstandig te worden. Je hebt het liefst geen volwassenen in je buurt en dan is er zelfs eentje extra. Koning Willem Alexander verwoordde zijn de puberteit ooit in een interview op mooie wijze: “Ik vond mezelf niet lastig en mijn ouders vonden zichzelf niet lastig. Maar we vonden elkaar wel lastig”.
Ontwikkeling in de puberteit
In de puberteit verandert er veel in je kind, het puberbrein is volop aan het groeien. Pubers groeien op naar zelfstandigheid. Ze zijn veel met zichzelf bezig en ontwikkelen hun eigen identiteit. Pubers kijken kritisch naar zichzelf en vergelijken zichzelf voortdurend met anderen. Dat kan twijfels en onzekerheid meebrengen. Ze gaan zich losmaken van hun ouders, zetten zich tegen hen af, ontwikkelen hun eigen normen en waarden, zoeken meer contact met leeftijdsgenoten, willen zelf beslissingen nemen, gaan experimenteren en hebben behoefte aan meer vrijheid (deze beschrijving is van de website van het Nederlands Jeugd Instituut) *
Tips voor (stief)ouders
Meer lezen over pubers en opvoeden?
Er is veel literatuur over pubers en opvoeden. Ik las zelf: Het puberende brein van Eveline Crone en Het enige echte eerlijke puberopvoedboek van Marina van der Wal en Jan Dijkgraaf.
En dan nog dit
Hoe lastig het ook is af en toe met je puber: accepteer deze fase. Ik bedoel daarmee dat dit een fase is waar je stiefkind niet voor kiest, maar hem/haar overkomt en in ieders leven onontkoombaar is. Gebruik 'puber' niet als denigrerende aanduiding, bijvoorbeeld bij lastig gedrag: “Ach, puber ...”, de afwijzing druipt ervan af. Deze fase mag er zijn, het gedrag kun je wat van vinden.
Succes met jullie pubers in huis en geniet er ook van. Want pubers zijn ook heel leuk! Kijk en verwonder je over hoe je stiefkind zich ontwikkelt tot volwassene.
Het laatste woord krijgt de puber zelf
De 15-jarige puber Paul Bühre geeft in zijn boek Puber leaks (2015) een inkijkje in het puberbrein.
Zijn aanwijzingen voor ouders kort samengevat:
* Website NJI
Mocht je meer willen lezen over pubers, er is het nodige te vinden op https://www.nji.nl/ontwikkeling/de-puberteit
> Home
> Ik help je
> Ervaringen
> Over mij
> Blogs
> Contact
marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl
© Stiefmanagement 2022 · Algemene voorwaarden · Privacystatement