Vandaag voelt zij zich een bevoorrechte stiefmoeder. Een paar weken geleden zag het er anders uit. Ze maakte zich zorgen over de relatie tussen haar en zijn dochters. Het liep wel redelijk goed, maar echt zorgeloos was het niet. Ze liep vaak op haar tenen, om het hen naar de zin te maken.
Geven en nemen niet in evenwicht
Natuurlijk weet ze (inmiddels) dat kinderen meer geven dan nemen, dat ziet ze ook bij haar eigen dochter van acht jaar. En ja, het klopt dat je bij je eigen kind daar veel makkelijker mee omgaat. Maar haar stiefdochters zijn al ouder, af en toe wat ‘ontvangen’ zou fijn zijn.
We hebben bepaalde diepgewortelde overtuigingen van hoe het moet gaan tussen mensen. Eén van die overtuigingen is dat er evenwicht is, of zou moeten zijn, tussen geven en nemen. Evenwicht in geven en nemen is belangrijk voor een gezonde relatie tussen mensen. Welke relatie daar niet steeds aan voldoet, is tussen kinderen en ouders. Ouders geven en kinderen nemen.
Terwijl stiefmoeders die onbalans vaak lastig vinden, kunnen ouders daar vaak goed mee overweg. Dat heeft een aantal oorzaken. Ten eerste heeft vader een bloedband met zijn kind en is er tussen hen sprake van aangeboren loyaliteit. Dat geven en nemen niet steeds in evenwicht zijn met elkaar, voelt voor een ouder als heel natuurlijk.
Bij stiefmoeders is dat anders; tussen stiefmoeders en zijn kinderen is er geen sprake van een bloedband. Ten tweede zijn stiefmoeders zich er niet altijd bewust van waardoor de onbalans tussen geven en nemen er is. Een stiefmoeder gaat er bij haar stiefkind dan onbewust vanuit dat -net als bij andere relaties- er een evenwicht in geven en nemen zal zijn. Als dat er niet is, voelt dat ongemakkelijk. Een grote valkuil voor stiefmoeders is dat ze meer gaan geven, juist om te willen ontvangen. Zo werkt het niet. Bewustwording van het verschijnsel dat geven en nemen bij ouders en kinderen niet in evenwicht is, kan hierbij helpend zijn.
Stief-thema's
Regelmatig vindt ze het stiefmoederschap zwaar. Veel stief-thema’s kan ze afvinken:
Hun liefde
Zij en haar man houden veel van elkaar. Elkaar vasthouden als het ingewikkeld is in het samengesteld gezin, is soms best uitdagend. Gelukkig kunnen ze er samen goed over praten en hij realiseert zich goed hoe complex het vaak voor haar is. Een harmonieus samengesteld gezin lukt alleen als het tussen hen goed zit, dat weten ze beiden.
Opeens erkenning
Onlangs ontving ik haar email. Haar stiefdochter was 21 jaar geworden. Geheel in Amerikaanse traditie wilde zij een 21-dinner geven, bij haar vader en stiefmoeder thuis, voor 10 vriendinnen. Ook zijzelf, haar geliefde en hun achtjarige meisje mochten aanwezig zijn. Stiefmoeder was daar erg blij mee. In haar eigen woorden: " Het werd nog mooier".
Haar stiefdochter ging speechen en vertelde hoe blij ze was met haar stiefzusje en dat ze als een eigen zus voelde. Ze wist dat zijn meiden blij waren met haar kind. Ze realiseerde zich opeens dat zijn dochters, waar ze af en toe zo’n moeite mee had, fantastische zussen waren voor haar kind. Ze werd nog een keer verrast. Haar jarige stiefdochter sloot af met een speciaal woord van dank aan haar: "omdat mijn vader weer zo gelukkig is". Stiefmoeder schoot vol en voelde zich dankbaar.
Jullie liefdesrelatie als fundament
Voor kinderen is het belangrijk dat de partnerrelatie tussen ouder en stiefouder hecht is en dat zij zien dat hun ouder gelukkig is. Daar zijn stiefkinderen vaak blij mee.
Waarom is dat zo?
Vanwege hun sterke loyaliteit met de eigen ouder, willen ze dat het goed gaat met de ouder en dat hij gelukkig is. Het aandeel dat stiefouders daarin hebben wordt vaak wel degelijk gezien en gewaardeerd. Bovendien voelt het veilig als het goed gaat tussen vader en stiefmoeder, dat er liefde is en dat ze gelukkig zijn. Stiefkinderen hebben al een echtscheiding of een overlijden achter de rug. Nog een keer verlies meemaken, pijn en verdriet, zitten ze niet op te wachten.
Een warme partnerrelatie is dus ook van belang voor de kinderen. Het kan, zoals het verhaal van deze stiefmoeder duidelijk maakt, ook nog zorgen voor een betere band tussen stiefkind en stiefmoeder.
En dan nog even dit
Veel stiefmoeders zullen dit blog lezen en denken dat hén dat niet overkomt: erkenning van hun stiefkind. Je wilt niet zozeer erkenning als stiefmoeder, maar als mens. Dat jij ertoe doet. Dat je stiefkind het fijn vindt dat je er bent. Of dat jij iets toevoegt dat anders wordt gemist. Soms moet je op zoek naar dingen die niet worden gezegd.
Voorbeelden uit het echte leven:
En vraag anders je geliefde en geloof hem:)
> Home
> Ik help je
> Ervaringen
> Over mij
> Blogs
> Contact
marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl
© Stiefmanagement 2022 · Algemene voorwaarden · Privacystatement