verhelderen - verbinden - verdergaan

Zullen we het over liefde hebben?

Aan liefde meestal geen gebrek. Bijna alle stiefmoeders die ik begeleid houden veel van hun partner. Liefde is er tussen de partners volop. Maar leven in een samengesteld gezin kan complex zijn, dan kan de liefde wel wat onder druk komen te staan.

Aan liefde meestal geen gebrek. Bijna alle stiefmoeders die ik begeleid houden veel van hun partner. Liefde is er tussen de partners volop. Maar leven in een samengesteld gezin kan complex zijn, dan kan de liefde wel wat onder druk komen te staan.

Regelmatig ervaren geliefden dat ze veel bezig zijn in de stiefouder-ouder modus, zoals ik dat noem. Tijd en aandacht gaan op aan dingen in het gezin regelen, praten en zorgen maken over de stiefkinderen, het omgaan met de ex-partner, eindeloze discussies, zorgen dat je niet over je grenzen gaat etc. Er is dan weinig aandacht voor de partnerrelatie.
 
Dat gebeurt ook in kerngezinnen. Er is een verschil. Thema’s in samengestelde gezinnen zijn vaak de gebruikelijke kwesties in een oorspronkelijk gezin, maar dan in het kwadraat. In samengestelde gezinnen delen jullie wel het partnerschap, maar niet het ouderschap. Dan kan eenzijdige aandacht voor de stiefouder-ouder relatie tot onbalans leiden.
 
Daarom adviseer ik vaak om juist als dingen lastig zijn, ook aandacht te hebben voor de partnerrelatie. Daar elkaar weer vinden kan energie geven en een adempauze bieden.

Liefdestalen
Door alles wat er gebeurt, ontstaan er soms eenzaamheid en onbegrip tussen de geliefden. Daarom wil ik het over de liefde hebben. Gary Chapman (een Amerikaanse antropoloog) stelt dat er ook onbegrip ontstaat omdat we elkaars en onze eigen liefdestaal niet kennen. En daar is wat aan te doen. Liefdestaal is de wijze waarop liefde geuit wordt. Chapman onderscheidt 5 universele liefdestalen:

  • Positieve woorden: complimenten en positieve feedback;
  • Tijd en aandacht: samen tijd doorbrengen, oprechte interesse en aandacht voor elkaar;
  • Cadeaus: bos bloemen of een eigengemaakte attentie;
  • Lichamelijke aandacht: knuffelen, elkaar aanraken, hand vasthouden en zoenen;
  • Dienstbaarheid: meedoen in het huishouden, klusjes doen en behulpzaam zijn.

Het is interessant om uit te zoeken (alleen of nog leuker samen) welke liefdestaal of -talen het beste bij jou passen. Er zijn vaak 1 of 2 echt favoriet. Het gaat daarbij om liefdesuitingen wat betreft geven én ontvangen. Alle liefdestalen zijn gelijkwaardig.
 
Natuurlijk zijn alle vijf talen voor iedereen belangrijk, maar we hebben onze persoonlijke voorkeur. Van jezelf en je partner de liefdestalen herkennen (en erkennen) maakt de communicatie eenvoudiger en de waardering voor elkaar groter. Dan kunnen gemakkelijker warmte en nabijheid worden ervaren.
 
Een van mijn liefdestalen is cadeautjes. Ik vind het heerlijk mensen te verrassen. Bijvoorbeeld een kaartje sturen met een prachtige quote naar iemand die het moeilijk heeft.
 
En de liefdestalen die je graag spreekt, daarin wil je ook het liefste worden aangesproken. Wat nu als mijn geliefde me dat niet geeft? Maar me wel elke dag een kop koffie brengt op bed? Daarin klinkt zijn liefdestaal dienstbaarheid door. Prachtig toch?

​Welke liefdestalen spreek en versta je?
Een paar voorbeelden:

Een vrouw klaagt dat haar man nooit iets zegt over hoe ze eruit ziet (positieve woorden), maar ondertussen heeft hij haar fiets gerepareerd en schoongemaakt (dienstbaarheid);

Een man voelt zich alleen omdat hij altijd moet regelen dat ze samen op stap gaan (tijd en aandacht) en merkt niet op dat zij haar liefde uit als zij de eerste druk van zijn favoriete boek op de kop tikt (cadeaus);

Zij klaagt tegen vriendinnen dat haar geliefde haar niet aanhaalt (lichamelijke aandacht), terwijl haar partner elk weekend haar lievelingsgerechten klaarmaakt (dienstbaarheid).
 
Luister niet alleen naar de liefdestaal die jij spreekt, maar ook naar die liefdestaal die anderen gebruiken. Dat herkennen en ervaren als uitingen van liefde is verrijking voor jullie samen. En als geliefden van elkaar weten welke liefdestaal de ander graag hoort, kun je de ander daarmee verrassen.

​Lekker aan de slag met de liefdestalen 
De 5 liefdestalen spreek je niet alleen tegen je geliefde, maar tegen al je dierbaren. Onderzoek bijvoorbeeld eens de liefdestalen van je (stief)kinderen. Of kijk er met zijn allen naar. Er gaat een wereld voor je open.
 
Meer weten?
Hieronder de link naar de test.
http://www.liefdestalen.nl
 
Veel inzichten en plezier gewenst!

Delen en reageren:

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement