verhelderen - verbinden - verdergaan

Ruzie? Even bellen!

Soms ben ik even mee op vakantie met mijn klanten.
Niet schrikken, alleen virtueel.
Ik was verrast dat ik een telefoontje kreeg van één van de stiefmoeders die ik coach, samen met haar man. Ze was toch op vakantie?

Soms ben ik even mee op vakantie met mijn klanten.
Niet schrikken, alleen virtueel.
Ik was verrast dat ik een telefoontje kreeg van één van de stiefmoeders die ik coach, samen met haar man. Ze was toch op vakantie?

We planden een online afspraak in met zijn drieën. Het bleek dat ze een ernstige ruzie hadden, waar ze niet goed uitkwamen en wel veel last van hadden. “Laten we Marike bellen, hadden ze samen besloten”. En dat gebeurt me vaker.
 
Het bleek dat ze vastzaten in een terugkerend dispuut over een voor hun bekend stiefissue. Behalve dat het hun vakantie aan het bederven was, werd het er voor de kinderen ook niet leuker op, twee van hem en één van hen samen.
 
Naast coach ben ik ook opgeleid als mediator. Een van de mediationvaardigheden is mensen helpen open en eerlijk te communiceren. En natuurlijk willen geliefden dat ook, maar soms lukt dat niet. Mensen zijn nogal geneigd om in standpunten met elkaar te communiceren, zeker als er spanning is in de relatie. Dus ook bij ruzies.
 
Bij dit vakantie-koppel hoorde ik veel standpunten en werden hun belangen eigenlijk niet benoemd. Als de communicatie stroef verloopt is er de harde buitenkant, gevormd door standpunten. Een standpunt is een mening of een opvatting. Onder de oppervlakte gaat het altijd om de belangen. Standpunten zijn te beschouwen als de buitenste schil van een ui. Als we de ui pellen, komen we in de opvolgende schillen bij de gevoelens, zorgen, behoeften en wensen. De behoeften en de wensen, daar gaat het werkelijk om, dat zijn de belangen. 

We gingen in gesprek welke belangen onder hun standpunten verscholen lagen. Zodra we over belangen beginnen, komt er ruimte. Dat gaan we van het hoofd (en het eigen gelijk) naar het hart (en er samen uit willen komen). Het verwijt: “je bent alleen maar aan het sporten met jouw kinderen” werd: “ik ben er ook nog en ons kind wil ook weleens iets met jou doen al is ze kleiner”.
 
En zijn verwijt: “jij zeurt ook altijd over mijn oudste kinderen” werd zijn uitgesproken belang: “ik zie hen minder vaak dan ons kind en dat is moeilijk. Ik heb tijd met hen nodig.”
 
Waar standpunten botsen, blijken belangen vaak naast elkaar te kunnen en mogen bestaan. Die hoef je niet in te leveren. Zodra dit helder werd, kwamen ze tot een goede oplossing met ruimte voor allen. Helemaal stralend gingen ze hun vakantie vervolgen.
 
En veel dynamieken die spelen tussen twee mensen zie ik ook terug in mijn 1 op 1 coaching met stiefmoeders. De dilemma’s waar stiefmoeders mee rond lopen. Hun behoeften die ze zich soms weinig realiseren. De zich herhalende patronen waardoor thuis telkens weer dezelfde discussie ontstaat.
 
Van standpunten naar belangen: wat een fantastische vaardigheid.
Uien pellen dus, thuis of op vakantie.
Met of zonder hulp.

Delen en reageren:

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement