verhelderen - verbinden - verdergaan

Het verlangen achter je grenzen

Wie kan goed grenzen stellen? Ik ontmoet bijna geen stiefmoeder die er geen probleem mee heeft. Wat zijn grenzen, waar trek je ze en hoe kun je dat het beste doen? 
 
Je laat over je grenzen gaan, als een ander jou kan benaderen op een manier die jij niet wilt; of als jij aan eisen of verzoeken van de ander voldoet, zonder dat je dat echt wilt. Dat hoeven niet altijd uitgesproken eisen te zijn. Je meent bijvoorbeeld te moeten voldoen aan bepaalde al dan niet uitgesproken verwachtingen.
  
Waarom laten we over onze grenzen gaan? Soms zijn we bang voor een conflict of we willen niet egoïstisch zijn. Het stellen van grenzen is niet egoïstisch, dat is wijs, verstandig en nodig. 

Ontdekken van je grens
Het is niet erg ingewikkeld om een stappenplannetje te maken over hoe je grenzen stelt. Dat lever ik je verderop ook aan. Regelmatig wordt het al ingewikkeld bij de eerste stap: grenzen bepalen. Hoe doe je dat? Dat is een stuk lastiger.

Je voelt vaak wel: “Dit wil ik niet”. Het is niet altijd duidelijk waar het vandaan komt, of waarom nu net díe grens. Als je daarnaar wordt gevraagd, heb je geen antwoord. 

Het antwoord is: je verlangen, je belang, je behoefte. Daar ruimte voor maken is wat grenzen stellen doet. Verlangen is een diepgewortelde wens. Daar mag je aan vasthouden. 

Als je je bewust bent van het onderliggende verlangen, kun je de grens ook gemakkelijker uiten. En als je vanuit dat verlangen een grens stelt, kun je dat goed uitleggen. De ander zal er ook eerder begrip voor opbrengen. Jouw grens niet accepteren, betekent dan immers dat de ander voorbij gaat aan jouw behoefte.

Ontdekken van je verlangen
Hoe doe je dat, je verlangen ontdekken? Een observatie-oefening zou je het antwoord kunnen geven. In je lichaam ligt je verlangen opgeslagen. Observeer of je je grens voelt. Wil je deze situatie wel of niet? Welk antwoord geeft je lichaam: Ja of Nee. Bij Nee: voel je grens, welke is het (benoemen) en waar in het lichaam voel je de grens? Onderzoek welke wens of welk verlangen achter de grens ligt.
 
Daarmee leer je veel over jezelf. Belangrijke ontdekkingen, wat wil je echt? Geen betere manier om je diepste wensen te leren kennen dan door grenzen te voelen en ook gaandeweg grenzen te trekken. Er is niks op tegen om klein te beginnen. Sterker nog, dat is slim. Kleine grenzen om te oefenen en je er vertrouwd mee te maken. Elke mikro-grens is ruimte voor jezelf. 

Hoe kunnen we omgaan met grenzen? 
Dat is succesvol als je er op een zorgvuldige manier voor zorgt dat de ander niet over jouw grenzen gaat. 
 
De 3 stappen 
Voor het stellen van grenzen zijn drie stappen van belang: 
1. Grenzen bepalen 
2. Grenzen aangeven 
3. Grenzen bewaken 
 
Grenzen bepalen 
Bewustwording over het verlangen ontdekken achter je grens. Als je over je grenzen laat gaan, kan dat betekenen dat je je eigen verlangen niet serieus neemt. Natuurlijk mag je andere belangen voor laten gaan. Maar doe het bewust.  

Verdere bewustwording: Wat gebeurt er bij je als jij de ander over je grenzen laat gaan? Welk stemmetje komt er dan? Of waar merk jij het fysiek? Wat voel jij? 

Onderzoek in elke nieuwe situatie waar grenzen liggen, tot het een gewoonte is. Wat wil jij wel en wat per se niet? (Bedenk dat je voor de één meer overhebt dan voor de ander of van de één meer accepteert en dat dit ook mag!) 

Grenzen aangeven 
Je blijft rustig. Je houdt het bij jezelf, je geeft aan wat je niet wilt doen. Op een vriendelijke en besliste manier. Je zult ervaren, dat als je je eigen verlangen kent, grenzen aangeven zoveel gemakkelijker wordt. Je biedt eventueel een alternatief. 

Grenzen bewaken 
Je heeft een afspraak met jezelf: het is jouw grens en die gaat niemand over. Het gaat tenslotte om jouw verlangen. Je gaat niet onderhandelen over je grens. Je herhaalt de boodschap en blijft consequent. Als iemand je grens toch niet respecteert, spreek je hem aan: duidelijk en respectvol. 

De opbrengst
Hoe beter je wordt in het herkennen van je grenzen en daaraan vasthouden, hoe minder gedoe je hebt. Je kunt veel gemakkelijker tijdig bijsturen, zonder boos te hoeven worden. Kortom grenzen stellen, om je verlangen de ruimte te geven.

Wat kost het om géén grenzen te stellen? Stress, een verminderd gevoel van eigenwaarde en minder zelfvertrouwen. Je voelt je klein. 

Grenzen stellen levert veel op. Goede zelfzorg, een goed voorbeeld voor mensen om je heen, een gevoel van eigenwaarde en het gevoel dat wat je doet, je ook echt wilt doen. Jij hebt er immers voor gekozen en die bewuste keuze is goed voor jou en de ander. En bedenk dit: wat is je Ja waard, als je geen Nee kan zeggen.  

Delen en reageren:

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement