verhelderen - verbinden - verdergaan

Door grenzen te stellen, blijf je trouw aan jezelf

Zo zijn we niet opgevoed. Grenzen stellen is niet het eerste dat meisjes wordt geleerd, integendeel. Aardig zijn, ja zeggen en rekeninghouden met anderen: daarmee krijgen we genegenheid van ouders, partners en in de maatschappij. Voldoen aan de wensen van anderen. Waar zijn die van onszelf?

Zelfcompassie en grenzen stellen
Velen ontlenen hun waarde aan het meeveren met de wensen en behoeften van anderen. Maar werkt dat zo? Zijn we niet van waarde als we onze eigen wensen volgen en daarmee grenzen stellen? Het kan lastig zijn voor jezelf opkomen, misschien vinden mensen je wat minder aardig. En dan?

Zelfcompassie heeft zachte en krachtige (yin en yang) componenten. Vanuit de ondersteunende zachte kant kunnen we ons eraan herinneren dat de mening van anderen onze waarde niet bepaalt. En vanuit de krachtige zelfcompassie kunnen we grenzen stellen en nee zeggen.

Ontdekken van je grens
Waarom laten we over onze grenzen gaan? Soms zijn we bang voor een conflict of willen we niet egoïstisch zijn. Het stellen van grenzen is niet egoïstisch, dat is wijs, verstandig en nodig. Grenzen zijn een vorm van goede zelfzorg. We mogen de voorkeur geven aan onze eigen wensen in plaats van de belangen van anderen (automatisch) voorrang te geven. 
Het is nog niet altijd zo gemakkelijk om te ontdekken waar je grens ligt, zeker niet als je gewend bent om meegaand te reageren. 
 
Je voelt vaak wel: “Dit wil ik niet”. Het is niet altijd duidelijk waar het vandaan komt, of waarom nu net díe grens. Je grens is je verlangen, je belang, je behoefte. Daar ruimte voor maken is wat grenzen stellen doet. Verlangen is een diepgewortelde wens. Daar mag je aan vasthouden. Jouw verlangen doet ertoe. 

Ontdekken van je verlangen
Hoe doe je dat, je verlangen ontdekken? Een observatie-oefening zou je het antwoord kunnen geven. In je lichaam ligt je verlangen opgeslagen. Observeer of je je grens voelt. Wil je deze situatie wel of niet? Welk antwoord geeft je lichaam: Ja of Nee. Bij Nee: voel je grens, welke is het (benoemen) en waar in het lichaam voel je de grens? Onderzoek welke wens of welk verlangen achter de grens ligt.

Daarmee leer je veel over jezelf. Belangrijke ontdekkingen, wat wil je echt? Geen betere manier om je diepste wensen te leren kennen dan door grenzen te voelen en ook gaandeweg grenzen te trekken. Er is niks op tegen om klein te beginnen. Sterker nog, dat is slim. Kleine grenzen om te oefenen en je er vertrouwd mee te maken. Elke micro-grens is ruimte voor jezelf.

Hoe kunnen we omgaan met grenzen?
Dat is succesvol als je er op een zorgvuldige manier voor zorgt dat de ander niet over jouw grenzen gaat. 
 
Voor het stellen van grenzen zijn drie stappen van belang:  

  1. Grenzen bepalen;  
  2. Grenzen aangeven;  
  3. Grenzen bewaken.

Grenzen bepalen  
Je bewust worden van het verlangen achter je grens. Als je over je grenzen laat gaan, kan dat betekenen dat je je eigen verlangen niet serieus neemt. Natuurlijk mag je andere belangen af en toe voor laten gaan. Maar doe het bewust, laat het geen automatisme zijn.  

Verdere bewustwording: Wat gebeurt er bij je als jij de ander over je grenzen laat gaan? Welk stemmetje komt er dan? Of waar merk jij het fysiek? Wat voel jij? Onderzoek in elke nieuwe situatie waar grenzen liggen, tot het een gewoonte is. Wat wil jij wel en wat per se niet? (Bedenk dat je voor de één meer overhebt dan voor de ander of van de één meer accepteert en dat dit ook mag!)  
 
Grenzen aangeven  
Je blijft rustig. Je houdt het bij jezelf, je geeft aan wat je niet wilt doen. Op een vriendelijke en besliste manier. Je zult ervaren, dat als je je eigen verlangen kent, grenzen aangeven zoveel gemakkelijker wordt.
 
Je wilt in de relatie blijven en toch je grens aangeven. Dat hoeft niet bot of onbeleefd.  

Voorbeeldzinnen: 

  • Op dit moment komt het me niet zo goed uit; 
  • Dank voor je aanbod, maar het gaat voor mij niet werken; 
  • Wat lief dat je het vraagt, maar daar doe je me geen plezier mee; 
  • Ik wil je graag helpen, maar dat is op dit moment voor mij niet goed; 
  • Morgen heb ik andere plannen, maar volgende week kunnen we wel afspreken. 

Grenzen bewaken  
Je heeft een afspraak met jezelf: het is jouw grens en die gaat niemand over. Het gaat tenslotte om jouw verlangen. Je gaat niet onderhandelen over je grens, of je verantwoorden. Je herhaalt de boodschap en blijft consequent. Als iemand je grens toch niet respecteert, spreek je hem aan: duidelijk en respectvol.   

En je winst?
Heldere grenzen stellen is een mooie vorm van zelfcompassie. Je zorgt voor jezelf. Je maakt een bewuste keuze die goed is voor jezelf. Je Ja is een echte Ja, omdat je geleerd hebt Nee te kunnen zeggen. Vanuit die kracht ben je trouw aan jezelf en geef je je wensen ruimte.

Delen en reageren:

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement