Waarom iedereen moet wennen aan een samengesteld gezin
Ze hadden elkaar beloofd om nooit verbitterd te raken, Dennis en zijn ex-vrouw Fien. Tenslotte hadden ze ooit van elkaar gehouden en belangrijker nog: ze hadden samen twee kinderen. Hun scheiding hadden ze eigenlijk wel harmonieus afgewikkeld. En nu was het toch gebeurd. Verbitterd. Dennis merkte het aan 
alles, Fien was anders geworden en hij werd daar boos om. En de kinderen deden ook anders, die waren onrustig.

Ik had samen met Dennis en vriendin Elise een gesprek via Skype. Ze waren nu zes maanden samen en al zwanger. Dat was een beetje onverwachts gegaan. Elise was een vlotte jonge vrouw, die verbaasd was over de houding van Fien en er last van had dat de kinderen niet wat gezelliger tegen haar deden.

Daar zaten zij samen, twee nieuwe geliefden die niet doorhadden dat het hele systeem, zoals dat tot nu toe had bestaan, op zijn grondvesten schudde.

In de begeleiding van ouder en stiefouder gaat het er om inzicht te bieden en hen hun eigen oplossingen te laten vinden voor de vraagstukken waar zij tegenaan lopen. Maar heel vaak is het nodig ook informatie te geven. Kennis delen over de thema’s die een rol spelen.

“Weten jullie dat de komst van de stiefouder stress veroorzaakt bij kinderen? Een beetje verbaasd keken ze mij aan. Dennis en Elise zijn verliefd en bouwen een nieuw gezin, maar het fundament van dat samengesteld gezin is er één van verdriet. De kinderen moeten de droom loslaten dat het ooit weer goed komt tussen papa en mama. Er komt een nieuwe geliefde van vader in hun gezin en daar moeten zij mee leren dealen. Natuurlijk staan zij niet meteen te juichen. Hun loyaliteit komt onder druk. Ze zijn loyaal aan mama en willen ook papa geen verdriet doen, ze gunnen hem een vriendin, maar ze worstelen met de plek die de stiefmoeder mag innemen. En dan krijgt papa ook nog een nieuw kind. Is dat dan hun zusje of broertje? Of halfzusje of halfbroertje? Zij zijn in de war.

En de komst van een nieuwe partner heeft ook invloed op de andere ouder. Dennis en Fien hadden na hun echtscheiding een manier gevonden om samen ouders te zijn en nu is er opeens een vriendin. Dat heeft ook effect op hun relatie. En Fien moet er aan wennen dat een andere vrouw een rol gaat spelen in het leven van hun kinderen. En dan ook nog een baby binnenkort. Voor de andere ouder is het vaak wennen en dat kost tijd.

Een beetje gegeneerd, keken ze me aan.
“Wij zijn zo verliefd en blij met de baby dat we de anderen om ons heen een beetje zijn vergeten”, zei Elise zacht.

“Binnenkort willen we weer met je praten of te kijken hoe we dit verder op een zorgvuldige manier kunnen doen”, zei Dennis. “Ik ga in elk geval in gesprek met de kinderen en Fien, om hen te vertellen dat ik begrijp dat er veel gebeurt. Ik wil voor hen openstaan”.

Ik heb er alle vertrouwen in.


 

Je ontvangt zo dadelijk het eerste hoofdstuk
en je ontvangt voortaan tweewekelijks Stiefmanagement tips.

Vanzelfsprekend ga ik vertrouwelijk om met je gegevens. Die worden nooit doorgegeven aan derden.

foto Marike Smilde

SOCIAL MEDIA
LinkedIn
Facebook