7 Tips om dit jaar ontspannen vakantie te vieren
Vakantie!
Een heerlijke periode van ontspanning, vrijheid en geen verplichtingen.
Tijd voor onszelf en elkaar, thuis of op reis, verder weg of dichtbij.
Fantastisch, dat wil toch iedereen? 
Tja, is dat dit jaar ook zo? Het jaar waarin we door de Coronacrisis al zoveel bij elkaar thuis zijn geweest. De kinderen nauwelijks naar school vanaf maart, zeker die op het vervolgonderwijs zijn bijna niet geweest. En waar kunnen we heen op vakantie? Blijven we thuis? En dan? Het is dit jaar allemaal complexer.

Er zijn nogal wat stiefmoeders die opzien tegen de vakantie. 
Hoe komt het toch dat vakanties in het samengestelde gezin zo ingewikkeld zijn?
De verwachtingen van een vakantie zijn bij veel mensen hoog gespannen.
Daarmee ontstaat er meer stress dan in het dagelijkse leven met zijn eigen routine. Van die stress hebben we onze portie dit jaar al gehad tijdens de lockdown. Relaties kunnen onder druk komen te staan. En wat in een kerngezin geldt, geldt nog sterker in een samengesteld gezin.

Sommige stiefmoeders lossen dat op door niet mee te gaan op vakantie. 
Dan gaat de ouder met eigen kinderen. Dat kan een prima keuze zijn. 
Natuurlijk is het niet verplicht om samen als samengesteld gezin op vakantie te gaan. Sterker nog: ik adviseer iedere stiefmoeder en haar partner (en alle kinderen) om daarover na te denken en hun eigen keuzes te maken.
En je niets aantrekken van wat anderen daarvan vinden.

Zelf vond ik de vakanties samen ook niet steeds gemakkelijk, maar ik wilde wel graag als samengesteld gezin op vakantie. Inmiddels gaan mijn stiefkinderen niet meer mee.
Juist omdat we dan uit het normale ritme waren, zagen we ook weer andere dingen bij elkaar. 
En het samen beleven van ervaringen bracht ook weer verbondenheid en maakt onderdeel uit van de gezamenlijkheid en de geschiedenis van ons samengesteld gezin.

Een van mijn ontdekkingen op vakantie: wat door het jaar heen niet soepel loopt, wordt uitvergroot in de vakantie. Het is niet voor niks dat veel echtscheidingen plaatsvinden na de vakantie. Door het jaar heen is het belangrijk dat duidelijk is wat jouw rol als stiefmoeder is binnen het samengestelde gezin en dat jij en je partner daar overeenstemming over hebben. 
Ook belangrijk is dat jij je grenzen goed kent en daaraan vasthoudt. 
En dat er voldoende ruimte is voor de kinderen, ook om samen met hun ouder iets te doen, zonder de stiefouder.
En heb altijd realistische verwachtingen, ook in de vakantie.
Of je dit jaar nu weggaat of thuisblijft.

Hoe kun je ervoor zorgen dat de kans op een ontspannen vakantie toeneemt?

7 Tips voor een ontspannen vakantie met jullie samengesteld gezin
  1. Als je af en toe baalt van je stiefkinderen, accepteer dan dat gevoel. Een gevoel is er. Negeer het niet, geef het ook niet te veel brandstof, laat het er zijn. Erken het en realiseer je dat jij niet je stiefkinderen afwijst, maar hun gedrag tijdens de vakantie. Handel niet naar je ergernis. Alles wat je aandacht geeft groeit. Positieve en negatieve dingen
  2. Wat doen we met zijn allen? Hoeveel tijd is er voor de ouder met zijn kinderen en voor de geliefden samen? Mijn advies is om dit vooraf samen en met de kinderen te bespreken en er afspraken over te maken. Als het goed is, is er tijd voor jullie met de kinderen, hij met zijn kinderen (en jij met jouw kinderen als je die hebt) en voor jullie samen
  3. En natuurlijk tijd voor jou alleen. Waarom zou jij niet lekker een dag alleen op pad gaan? Of een dag aan het strand doorbrengen, terwijl hij naar een pretpark is?
  4. Verdiep je vooraf in waar jij je het meest over opwindt aan je stiefkinderen. Focus je op de eerste 3 punten op je lijstje. De sfeer wordt er voor niemand leuker op als jij je overal over opwindt. Bespreek die drie punten met je geliefde. En daarover maken jullie samen de regels en hun vader bespreekt die met hen. En (uitdaging!) de rest van de punten laat je lopen op vakantie
  5. Realiseer je dat tussen ouders en kinderen geven en nemen niet in evenwicht is. Wat kunnen we soms weinig van hen hebben. Van onszelf en onze eigen kinderen veel meer! Wees je bewust van dit mechanisme
  6. Elke dag 5 minuten gezamenlijk terugkijken met ‘ top of flop’. Ieder gezinslid benoemt wat erg leuk was en beter of anders kon. Een kort rondje, even aandacht voor ieders ervaring
  7. En mijn allerlaatste tip? De letterlijke betekenis van vakantie is leeg. Niet ingevuld, onbekend, nog open. Kun je zo de vakantie ingaan en het op je af laten komen?
Wat jullie ook gaan doen, ik wens je een ontspannen tijd!


Bron Unsplash, fotograaf @kkosJe ontvangt zo dadelijk het eerste hoofdstuk
en je ontvangt voortaan tweewekelijks Stiefmanagement tips.

Vanzelfsprekend ga ik vertrouwelijk om met je gegevens. Die worden nooit doorgegeven aan derden.

foto Marike Smilde

SOCIAL MEDIA
LinkedIn
Facebook