Wat stiefmoeders kunnen leren van bergwandelen
Je hebt het helemaal in je hoofd en vooral in je hart. Hoe jullie nieuwe samengestelde gezin eruit gaat zien. Je bent verliefd en er zijn kinderen van jou en hem. Na verloop van tijd gaan jullie samenwonen. Jullie nemen de tijd. Jij weet al hoe jullie het gaan doen. Het wordt een plezierig samengesteld gezin met ruimte voor allemaal. Zorgen voor elkaar en fijn samenleven, in wisselende samenstelling. Meestal zijn jouw kinderen er, heel regelmatig die van hem ook en soms zijn jullie als geliefden samen. En natuurlijk kunnen jullie kinderen het straks goed met elkaar vinden.

En op een dag is het zover: jullie gaan in één huis wonen. Een nieuw huis waar ruimte is voor iedereen. Jouw kinderen wonen bij jullie en gaan 1x per twee weken naar hun vader. Zijn kinderen wonen bij hun moeder en zijn 1x per twee weken bij jullie. Jullie hebben het zo geregeld met beide ex-partners dat jullie ook een weekend per twee weken samen zijn.
Alle lichten staan op groen: het avontuur gaat beginnen.

Na een paar maanden in één huis ontstaan er wat strubbelingen. Gedoe over de badkamer in het weekend als alle kinderen er zijn. Je partner is verdrietig omdat hij jouw kinderen veel vaker ziet dan zijn eigen en dat lastiger vindt dat hij had gedacht. Jullie blijken niet helemaal dezelfde opvoedstijl te hebben en dat is lastig.
Jij had je voorgesteld een leuke stiefmoeder te zijn, maar zijn kinderen zitten nu niet bepaald op je te wachten. Tussen de kinderen onderling loopt het ook niet soepel. Jouw kinderen stellen voor om niet meer tegelijk met de andere kinderen het weekend er te zijn. Maar dat betekent dat jij en je geliefde nooit meer samen zijn. Het hele plaatje van jouw gewenste samengesteld gezin valt in duigen. Maar is dat zo? Bij het wandelen in de bergen sta je aan het beginpunt en zie je de top die je wilt bereiken. Die top is het harmonieuze samengestelde gezin. De weg er naar toe is lang, kronkelig en vol losse stenen waarover je kunt struikelen. En anders dan in de bergen zijn er niet altijd wegwijzers die je vertellen welke richting je moet nemen en welke keuze het beste is. Als je in de bergen onzeker bent of niet wilt verdwalen zijn er berggidsen, die je helpen de top te bereiken. Het kan ook heel zinvol zijn een gids in te huren om jullie te helpen bij de problemen in het samengestelde gezin. Hoe?
Allereerst om samen te bespreken hoe realistisch je wensen rond het samengesteld gezin zijn. Hoe jij je rol als stiefmoeder en je geliefde zijn rol als stiefvader vorm willen geven. Door je te laten helpen met de valkuilen en de fouten die je gemakkelijk maakt, maar waar jij je niet bewust van bent. Zodat er duidelijkheid komt over één opvoedstijl en dat er tijd is voor jou en je geliefde om samen te zijn. Ruimte voor alle kinderen om gelukkig te leven in het samengestelde gezin.En dat er een goede band kan ontstaan tussen jou en de kinderen van je geliefde. Bergen beklim je stap voor stap. Ook een harmonieus en zorgeloos samengesteld gezin bereik je stap voor stap.
En net als bij bergwandelen kijk je af en toe met voldoening terug naar waar je vandaan komt. Hoe ver jullie al zijn. Want de vorming van een harmonieus en stabiel stiefgezin duurt snel 4-7 jaar.

Je ontvangt zo dadelijk het eerste hoofdstuk
en je ontvangt voortaan tweewekelijks mijn Stiefinspiratie.

Vanzelfsprekend ga ik vertrouwelijk om met je gegevens. Die worden nooit doorgegeven aan derden.

foto Marike Smilde

SOCIAL MEDIA
LinkedIn
Facebook