Stiefmoeder supportMisschien ben je op deze pagina terechtgekomen omdat het niet soepel loopt in je samengestelde gezin. En loop jij tegen je grenzen aan. Je zou willen dat het ook gezellig is bij jullie thuis als de kinderen er zijn.
En misschien baal je van jezelf omdat je geen fijne band hebt met zijn kinderen en voel jij je schuldig dat je zo anders en veel meer houdt van je eigen kinderen. Of hebben jullie bonje over de opvoeding. En altijd die ex-partner in jullie leven. Of jij hebt je in het hoofd gehaald dat jij de perfecte stiefmoeder gaat worden.

Er zijn allemaal redenen om het eens even helemaal niet meer te zien zitten. En iedereen die zegt dat jij wist waaraan je begon, heeft ongelijk. Dat wist je niet en kon je ook niet weten.

Of jij bent een startende stiefmoeder en wilt graag weten waar je aan begint met zo'n samengesteld gezin, of jullie nu wel of niet samenwonen. Juist in die beginfase kan het heel verwarrend zijn. Jullie zijn verliefd, maar de kinderen niet.

En natuurlijk wil ik je helpen. Ik ben coach en zelf ook stiefmoeder, sinds 2000. Bij ons ging het ook niet allemaal vanzelf. Als je een vraag hebt, dan kun je me hier mailen. Je ontvangt altijd antwoord.

Mijn ambitie is een steuntje in de rug te zijn voor stiefmoeders. Zo gemakkelijk is hun positie niet.
En als jij jezelf helemaal (nog) niet als stiefmoeder beschouwt, ben je bij mij ook aan het goede adres.
Klik hier wat ik voor je kan betekenen.

10 Tips voor je samengesteld gezin  1. Heb realistische verwachtingen. Jullie zijn verliefd, de kinderen niet. Te hoge verwachtingen is één van de valkuilen van het stiefmoederschap. Verwacht geen liefde over en weer tussen jou en de kinderen. Heerlijk als het wel komt, maar respect is genoeg
  2. Vorm als partners een sterk en liefdevol team en investeer in jullie relatie
  3. Maak samen tijd vrij en realiseer je dat jullie ieder een andere rol hebben in het samengestelde gezin, maar als partners gelijkwaardig zijn
  4. Zorg voor een duidelijke rolverdeling tussen vader en stiefmoeder en een heldere invulling van de rol
  5. Houdt rekening met verschillende loyaliteiten (de verworven loyaliteit en natuurlijke op basis van de bloedband)
  6. Ga niet te snel een nieuw gezin vormen, samenwonen etc. Geef de kinderen tijd en ruimte.
  7. Als stiefmoeder ga jij je niet meteen als mede-opvoeder opstellen. Werk eerst aan vertrouwen. Echt waar: stiefmoeders die zich eerst wat meer op de achtergrond houden, worden later gemakkelijker geaccepteerd
  8. Raak niet in paniek en neem niet alles persoonlijk nemen als stiefouder. Blijf nuchter en blijf in gesprek. Vaak is het helemaal niet persoonlijk bedoeld. Zorg dat je eigen activiteiten hebt, waar je energie uithaalt
  9. Heb geen kritiek op moeder en spreek geen kwaad over haar. Noem haar liever geen ex. Zij is niet jouw ex-partner, voor jou is zij de moeder van de kinderen.
  10. Gun vader eigen tijd met zijn kinderen. Dat is voor allemaal goed. En ontplooi zelf activiteiten zonder het samengestelde gezin en neem af en toe een time-out
Mijn belangrijkste tip aan stiefmoeders is: zorg goed voor jezelf. Ga niet over je grenzen in je zorg voor het samengestelde gezin. Je kunt er pas voor een ander zijn, als je goed voor jezelf hebt gezorgd.

Coaching voor je samengesteld gezinIk help graag stiefmoeders. Ook samen zijn jullie van harte welkom. Dan kunnen jullie samen aan de slag. Soms ziet de partner het probleem anders en besluit de stiefmoeder dat zij wel dingen wil veranderen. Het mooie is dat er ook dingen veranderen als je alleen komt.

En de kinderen? Moeten die ook mee? Nee, dat is niet nodig. De basis van een succesvol samengesteld gezin ligt in de relatie tussen de geliefden. Daar ligt het startpunt.

Ik houd er van concreet met jullie aan de slag te gaan. Natuurlijk kijken we met welke "rugzak" ieder van jullie de relatie is binnengekomen. Maar we maken meteen de vertaalslag naar het heden. Alle stellen die ik begeleid houden ongelooflijk veel van elkaar, dat ontroert me telkens weer. Tussen hen als partners zit het wel goed. Zij hebben alleen nog niet helemaal de goede samenwerking gevonden in hun relatie als vader/stiefmoeder. En dat is ook logisch en kost tijd. Met hulp kan het wel veel sneller gaan en is de kans veel groter dat jullie wel gaan horen bij de geslaagde samengestelde gezinnen.

Woon je niet samen?Ook als je (nog) niet in één huis woont, heb je een samengesteld gezin in de tijd dat jullie allemaal samen zijn. De tips gelden ook voor startende stiefmoeders. Het is belangrijk je te verdiepen in wat je kunt  verwachten en de do's en don'ts te kennen.

 


Je ontvangt zo dadelijk het eerste hoofdstuk
en je ontvangt voortaan tweewekelijks Stiefmanagement tips.

Vanzelfsprekend ga ik vertrouwelijk om met je gegevens. Die worden nooit doorgegeven aan derden.

foto Marike Smilde

SOCIAL MEDIA
LinkedIn
Facebook