verhelderen - verbinden - verdergaan

Stief op eigen wijze

Stief op jouw eigen wijze

Verliefd worden op een man met kinderen paste goed bij haar situatie. Ze had zelf een dochter, dus ze wisten beiden wat ze konden verwachten. Alles ging geweldig: met haar dochter, zijn dochters en vooral tussen hen. Dat een relatie zo kon zijn! Er was liefde en vertrouwen, en ze deelden alles met elkaar. De toekomst zag er rooskleurig uit.

De realiteit
Het is een aantal jaren later. De liefde is er nog steeds. Ze wonen nu samen. Haar dochter woont meestal bij hen, zijn dochters komen om de twee weken een lang weekend. Ze beseft nu hoe naïef ze was. Hadden ze echt geweten waar ze aan waren begonnen? Had zíj hier wel aan moeten beginnen? Ze voelt zich zo moe.

Het wordt haar teveel
In de loop der jaren heeft zij veel gedaan voor zijn kinderen en merkt nu dat ze meer heeft gegeven dan ze kon, vooral emotioneel. Ze is over haar grenzen gegaan. Hij begrijpt het niet goed. Ze doen het toch samen? En zijn kinderen zijn er minder vaak dan haar dochter. Dat veroorzaakt ook spanningen tussen hen.

Ze merkt dat hij zijn dochters mist. Vooral de dag dat ze weer naar hun moeder gaan is ingewikkeld. Haar geliefde is dan stil en verdrietig, haar dochter ziet er tegenop dat haar stiefzussen weer weggaan. En zij: zij is blij dat de dagen met zijn drieën weer zijn aangebroken. Dat ze weer kan ontspannen. Ze voelt zich schuldig. Ze blokkeert als ze er met hem over wil praten. Hij is een fantastische stiefvader voor haar dochter. Liever dan zij voor zijn kinderen. Ze neemt zichzelf dat kwalijk. Als hij vraagt hoe het met haar gaat, mompelt ze wat.

Ze weet niet wat ze moet doen. Ze houdt nog steeds heel veel van hem. Hoe kunnen ze samen verder? Ze voelt zich eenzaam en beseft dat ze steeds meer van haar gevoelens verbergt en zich schaamt voor haar gedrag en emoties. Ze zit vast.

Patronen, inzicht en ruimte
Zo is de situatie wanneer we elkaar via Teams ontmoeten. Ze weet niet wat ze wil, en als ze het wel weet, weet ze niet hoe ze het moet bereiken. Wat ze wél weet: dit wil ze niet meer! Ze vertelt alles, zonder rationalisaties en zelfverwijten. Ze deelt hoe ze hun leven samen ervaart. Ze is geschokt als ze beseft hoeveel ze haar geliefde niet heeft verteld om hem te sparen. Omdat ze denkt dat wat ze echt voelt te pijnlijk voor hem zou zijn.

Ik stel haar gerust: geen enkele stiefmoeder vertelt haar partner alles. Ze zijn immers niet de ouders van dezelfde kinderen. En 100% eerlijkheid over gevoelens is niet altijd helpend in een relatie, omdat je woorden nooit meer kunt terugnemen. Maar haar gevoelens mogen er wel zijn. Het is belangrijk dat ze zichzelf toestaat om die te voelen. Hier, in de beslotenheid van onze sessie, mag alles eruit komen. Ik raad haar aan om dat zichzelf thuis ook te gunnen. Haar gevoelens onderdrukken kost veel energie. Als ze nog niet klaar is om haar gevoelens te delen, is de eerste stap om open te staan voor haar eigen emoties.

We gaan samen op zoek naar patronen en proberen die te verhelderen. We kijken ook naar hoe haar verleden het heden beïnvloedt. Kwetsbare onderwerpen komen op tafel, zonder haast. We benaderen moeilijke emoties voorzichtig. We stellen vragen en wachten rustig op de antwoorden; stilte is oké.

Gaandeweg voelt ze wat opluchting. Ze is er nog niet, maar heeft vertrouwen dat ze haar weg zal vinden. Er is ook ruimte om te lachen en ruimte voor ontspanning. Ze wil ontdekken hoe ze het stiefmoederschap op haar eigen manier kan invullen en dat bespreken met haar geliefde. Ze wil weer rust en ruimte in haar leven, zowel voor zichzelf als voor hen samen als geliefden.

Stief zoals jij het doet 
In ons gesprek ontdekt ze dat haar karakter en persoonlijke geschiedenis grote invloed hebben op haar stiefmoederschap. Dat mag er zijn en ertoe doen. Hiermee gaat ze aan de slag, ook met de thema's uit haar leven die nu ze stiefmoeder is, extra naar voren komen. Het is haar keuze en verantwoordelijkheid hoe ze met haar stiefmoederschap wil omgaan. Ze gaat onderzoeken hoe ze haar ‘stief op eigen wijze’ vorm kan geven en daarover met haar geliefde in gesprek gaan.

Ruimte een aandacht voor hun liefdesrelatie
Ze was vastgelopen in haar stiefmoederschap en ontdekte dat dit grote invloed had op haar relatie met haar man. Door haar eigen manier van stiefmoeder zijn te vinden, kwam er weer ruimte voor hun liefdesrelatie. De prachtige relatie die ze samen zo hadden gemist, kon weer tot bloei komen als zij haar weg vond, en haar partner haar daarin steunde.

Delen en reageren:

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement