verhelderen - verbinden - verdergaan

Angel 2636961 1280

Een engel als stiefmoeder?!

Je leven niet ontwerpen, maar ontdekken. Dat beeld kwam bij me op, toen ik het verhaal las* over het maken van zijn beroemde beeld ‘David, door Michelangelo. Michelangelo was een beroemd Italiaanse architect, schilder en beeldhouwer en leefde van 1475-1564.

De David van Michelangelo 
Het blok marmer dat hij gebruikte was al een paar keer door anderen tevergeefs geprobeerd te bewerken. Nu kreeg Michelangelo de kans. Hij was druk bezig het stuk marmer te bewerken, toen een kind hem vroeg waarom hij zo hard op de steen sloeg. “Er zit een engel in de steen en ik ga hem bevrijden”. Vaak is het in dit soort verhalen een kind dat een belangrijke vraag stelt. Kinderen zijn onbevangen en nieuwsgierig; ze gaan er nog niet vanuit dat ze weten hoe alles zit. 

“Er zit een engel in de steen en ik ga hem bevrijden”. Wat is hier het symbool? Dat alles wat bij ons hoort, onze talenten bijvoorbeeld, al in ons besloten liggen en bevrijd mogen worden. Er is al een engel in je aanwezig, met al haar talenten, ook als stiefmoeder. Daarom nodig ik je te kijken hoe jij de stiefmoeder in jezelf kunt bevrijden. 
 
Beeldhouwen is hard werken. Michelangelo begon niet zomaar wat in het wilde weg. Voorbereidingen treffen, nadenken en plannen. En vooral kijken, observeren, het blok marmer leren kennen. En dan aan de slag. Hakken in een hard en vormloos blok en proberen te bevrijden  en te kijken wat al aanwezig is. Onnodige stukken marmer weghakken, anders komt de stiefmoeder-engel nooit naar buiten. Zagen en schuren. Kijken en afstand nemen. Fouten maken en herstellen. Polijsten. 

Is dit wat je wilde?
Vanuit liefde ben je als stiefmoeder in het samengestelde gezin gerold. Je doet wat er van je wordt verwacht, ook door jezelf. Als je eerlijk bent, heb je de dynamiek en de uitdagingen van het stiefmoederschap onderschat. Voor de buitenwereld is het eenvoudig. Zo ingewikkeld is het toch niet, dat stiefmoeder zijn? “Je wist toch waar je aan begon?” Het algemene idee is dat een samengesteld gezin een soort voortzetting is van het oorspronkelijke kerngezin. En daarin heb jij een ‘soort’ moederrol. Niet te nadrukkelijk natuurlijk, want vaak (na echtscheiding) is de moeder er nog en je wordt niet geacht haar plek in te nemen. Wat is je positie? Er wordt van je verwacht dat je geeft, je eigen behoeften grotendeels ondergeschikt maakt en soepel invoegt in het samengesteld gezin. Maar je vraagt je regelmatig af: “Wat is mijn plek, mijn positie? 

Stief op eigen wijze
Te vaak wordt de persoon van de stiefmoeder, wie ze is, met haar kwaliteiten en geschiedenis, genegeerd. Ze wordt geacht te kunnen en willen wat er wordt verwacht. Welke rolinvulling bij je past, hangt samen met wie je bent, je geschiedenis en je levenservaringen. 
 
We zouden de stiefmoeder moeten stimuleren zelf keuzes te maken voor haar rolinvulling en die te respecteren. Misschien wil je als stiefmoeder wel zorgen, misschien ook niet. Alle keuzes zijn mogelijk: bijvoorbeeld de rol van de betrokken en mee-zorgende stiefmoeder of de rol van vriendin van vader en de familie. Kort gezegd komt het erop neer: Wie ben jij als vrouw? Wat kenmerkt jou? Wat ligt er achter je? Welke vreugde en welk verdriet heb je gekend? Waar ben je blij mee van jezelf?  

Bevrijd de stiefmoeder binnenin je
Tijd om te kijken wie je werkelijk bent als stiefmoeder. Op zoek gegaan naar jezelf als unieke stiefmoeder. En haar dan ontdekken. Er blij mee zijn, met wat jij wilt en kunt toevoegen als stiefmoeder. Of accepteren wat er is en wat je niet kunt veranderen. Bij jezelf zijn en niet voldoen aan de verwachtingen van anderen. 

Wat kan dit verhaal ons leren?
Het is al in ons aanwezig, we mogen het bevrijden. Jouw eigen beeld als stiefmoeder en de andere talenten die je hebt. En wat voor jou geldt, geldt ook voor anderen. Je kunt ook anderen ruimte geven hun engel te bevrijden en zichzelf te laten zien. Misschien juist wel degenen waar we het soms moeilijk mee hebben 
 
Kun je hier wat mee? Wie mag je zijn? Bevrijd jezelf uit de steen en wordt nieuwsgierig. Ga het avontuur aan. 
 
Vanuit wie je bent, maak je keuzes. Alleen als jij eigen keuzes maakt, die bij jou passen, kan je unieke stiefmoederschap ontspannen zijn en misschien wel een waardevolle aanvulling op je leven. 

* Noot. Het verhaal rond het beeld David, is afkomstig uit het boek: De engel bevrijd uit de steen, C. Widener, 2008
Foto: Pixabay, NoName_13

Delen en reageren:

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement