verhelderen - verbinden - verdergaan

Stief buiten de gebaande paden

Stiefmoeders zijn van alle tijden. Eerst kwamen ze in plaats van de overleden moeder, tegenwoordig vaak als partner van de gescheiden ouder. Stief kent complexe omstandigheden. 
 
Als ik terugkijk naar 2013, toen ik startte met Stiefmanagement en nu in 2022, is mijn visie op het stiefmoederschap verdiept. De kern van mijn visie kent twee fundamentele inzichten.

Twee inzichten vormen de kern van mijn visie
Het eerste inzicht: een samengesteld gezin is níet een kopie van een aangepast kerngezin. We weten vaak wel dat een stiefgezin geen kerngezin is, maar in de praktijk het is wel waar de meeste samengestelde gezinnen op lijken. 
 
Een kerngezin bestaat niet meer als er sprake is van een echtscheiding of als de eigen moeder is overleden. Omdat onze maatschappij ten diepste nog niet goed raad weet met stiefgezinnen, wordt aansluiting gezocht bij wat we kennen en wat de dominante gezinsvorm is, dus een kerngezin. En dan een beetje anders, een kopie van een aangepast kerngezin. Jammer. Het doet geen recht aan stiefmoeders en ook niet aan kinderen. Van vrouwen wordt een soort rolinvulling verwacht, die haar misschien wel niet past.  
 
Het tweede inzicht is dat voor een goede rolinvulling van het stiefmoederschap de persoon van de stiefmoeder ertoe doet. Dat lijkt een open deur. Over de wijze waarop een stiefmoeder haar rol invult, bestaan echt wel verwachtingen (en oordelen!). Ze moet zorgen en lief zijn, maar niet zo dat ze de eigen moeder aan de kant zet; om zomaar een voorbeeld te noemen. 
 
Ik vind dat een vrouw als ze verliefd wordt op een man met kinderen, de keuze heeft welke rol ze wil hebben, wat voor stiefmoeder ze wil zijn. Van de meezorgende stiefmoeder tot alleen ‘de vriendin van vader’. Haar keuze is de basis. 

Deze twee inzichten als uitgangspunt nemen, vraagt om belangrijke keuzes. Op deze wijze naar het stiefmoederschap kijken, is nog redelijk onontgonnen terrein. Wat geeft het een ruimte aan stiefmoeders en vaders. Er bestaat geen blauwdruk. Het is aan jou en jullie om keuzes te maken. Kortom tijd voor ‘Stief buiten de gebaande paden’. 

Mijn nieuwe en gratis e-book
Ik heb een nieuw e-book geschreven: ‘Stief buiten de gebaande paden’. Hierin beschrijf ik de twee heel belangrijke inzichten voor jou als stiefmoeder. Fundamentele inzichten die verder gaan dan tips, do’s en don’ts. Door deze inzichten ben je in staat meer regie te nemen, is er meer ruimte voor je en kun je je rol meer ontspannen vormgeven. 
 
Veel van mijn begeleiding richt zich op werken met stiefmoeders aan vraagstukken op basis van deze inzichten. Welke vorm van gezinsinrichting kiezen jullie en hoe wil jij je rol vormgeven, wat past het beste bij wie je bent.  

Thema's in je leven
Tot mijn grote genoegen is mijn nieuwe website live! Andere fases in de ontwikkeling van mijn bedrijf en van mezelf, vragen om een nieuwe site met nieuwe kleuren. 
 
Ik ben nog steeds stiefmoeder, al vanaf 2000. Het stiefmoederschap ervaar ik als een verrijking van mijn leven. Mijn stiefkinderen zijn het huis uit. Mijn geliefde en ik zijn nu samen. Ik merk in mijn contact met stiefmoeders dat het een voordeel is dat ik er ‘voorbij’ ben. Ik zit er niet meer middenin. Dat betekent dat ik er nu anders op kan reflecteren, ook op wat ikzelf anders zou hebben gedaan. 

Download mijn gratis e-book
Hierbij de gelegenheid om mijn e-book ‘Stief buiten de gebaande paden’ te downloaden op de homepage van mijn site Stiefmanagement door het invulveld te vullen. Na achterlating van je gegevens ontvang je het e-book in je email. 
 
Bij vragen weten jullie me te vinden. Veel leesplezier gewenst met ‘Stief buiten de gebaande paden’! 

Delen en reageren:

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement