verhelderen - verbinden - verdergaan

Hoe wordt het voor iedereen een fijne vakantie?

Vakantie! Een heerlijke periode van ontspanning, vrijheid en geen verplichtingen. Tijd voor onszelf en elkaar, thuis of op reis, ver weg of dichtbij. Fantastisch, dat wil toch iedereen? 

Vakantie in het samengestelde gezin
Er zijn nogal wat stiefmoeders die opzien tegen de vakantie. Hoe komt het toch dat vakanties in het samengestelde gezin soms zo ingewikkeld zijn? De verwachtingen van een vakantie zijn bij veel mensen hoog gespannen. Daarmee ontstaat er meer stress dan in het dagelijkse leven met ieder zijn of haar eigen routine. Relaties kunnen onder druk komen te staan. En wat in een kerngezin geldt, geldt nog sterker in een samengesteld gezin.
 
De eerste vraag die besproken moet worden: “Gaan we als samengesteld gezin op vakantie of apart, al dan niet met eigen kinderen?" Ik adviseer iedere stiefmoeder en haar partner (en waar zinvol alle kinderen) om daarover na te denken en hun eigen keuzes te maken. En je niets aantrekken van wat anderen daarvan vinden. Jullie zijn immers geen aangepaste kopie van een kerngezin, jullie kunnen zelf de regels bepalen.
 
Sommige stiefmoeders lossen dat inderdaad op door niet mee te gaan op vakantie. Dan gaat de ouder met eigen kinderen. Dat kan een prima keuze zijn. Kijk wat het beste bij jullie past.

Zelf vond ik de vakanties samen niet steeds gemakkelijk, maar ik wilde wel graag als samengesteld gezin op vakantie. Inmiddels gaan mijn stiefkinderen niet meer mee. Juist omdat we in de vakantie uit het normale ritme waren, zagen we ook weer andere dingen bij elkaar. Het samen beleven van ervaringen bracht ook weer verbondenheid en maakt onderdeel uit van de gezamenlijkheid en de geschiedenis van ons samengesteld gezin. Dat vind ik waardevol.

Een van mijn ontdekkingen op vakantie: wat door het jaar heen niet soepel loopt, wordt uitvergroot in de vakantie. Het is niet voor niks dat veel echtscheidingen plaatsvinden in september. Door het jaar heen is het belangrijk dat duidelijk is wat jouw rol als stiefmoeder is binnen het samengestelde gezin en dat jij en je partner daar overeenstemming over hebben. Ook belangrijk is dat jij je grenzen goed kent en daaraan vasthoudt. Dat helpt in de vakantie. En zorg dat er voldoende ruimte is voor de kinderen, om ook samen met vader iets te doen, zonder de stiefmoeder. Wees nuchter en heb realistische verwachtingen, ook in de vakantie. Alsof vakanties in een kerngezin altijd soepel verlopen.

Een oefening voor nu al, voordat de vakantie begint
Stel jullie komen straks weer thuis en kijken terug op een geslaagde vakantie. Wat hebben jullie dan in die vakantie gedaan en hoe hebben jullie je gevoeld?
Schrijf ieder voor zich antwoorden op en bespreek die samen; betrek de kinderen hier ook bij. Wat valt op, wat is goed om mee te nemen in jullie plannen?

Een paar voorbeelden:

 • Er was tijd voor ons samen en ook tijd om iets te ondernemen met elkaar;
 • Het was ontspannen en we zijn heerlijk uitgerust;
 • Iedereen vond in de vakantie iets terug wat hij/zij graag wilde doen;
 • We hebben ons niet te druk gemaakt en lieten de teugels een beetje vieren.

Het mooie van deze oefening is, dat je je meer ontspannen voelt, alleen al bij het idee dat het mogelijk is.

Tips voor een ontspannen vakantie met jullie samengesteld gezin

 1. Als je af en toe baalt van je stiefkinderen, accepteer dan dat gevoel. Een gevoel is er. Negeer het niet, geef het ook niet te veel brandstof, laat het er zijn. Erken het en realiseer je dat jij niet je stiefkinderen afwijst, maar hun gedrag tijdens de vakantie. Handel niet naar je ergernis. Alles wat je aandacht geeft groeit. Positieve en negatieve dingen;
 2. Wat doen we met zijn allen? Hoeveel tijd is er voor de ouder met zijn kinderen en voor de geliefden samen? Mijn advies is om dit vooraf samen en met de kinderen te bespreken en er afspraken over te maken. Als het goed is, is er tijd voor jullie met de kinderen, hij met zijn kinderen (en jij met jouw kinderen als je die hebt) en voor jullie samen;
 3. En natuurlijk tijd voor jou alleen. Waarom zou jij niet lekker een dag alleen op pad gaan? Of een dag aan het strand doorbrengen, terwijl hij naar een pretpark is?
 4. Verdiep je vooraf in waar jij je het meest over opwindt bij je stiefkinderen. Focus je op de eerste 3 punten op je lijstje. De sfeer wordt er voor niemand leuker op als jij je overal aan ergert. Bespreek die drie punten met je geliefde. En daarover maken jullie samen de regels en hun vader bespreekt die met hen. En (uitdaging!) de rest van de punten laat je lopen op vakantie;
 5. Realiseer je dat tussen ouders en kinderen geven en nemen niet in evenwicht is. Wat kunnen we soms weinig van onze stiefkids hebben. Van onszelf en onze eigen kinderen veel meer! Wees je bewust van dit mechanisme;
 6. Elke dag 5 minuten gezamenlijk terugkijken met ‘ top of flop’. Ieder gezinslid benoemt wat erg leuk was en wat beter of anders kon. Een kort rondje, even aandacht voor ieders ervaring;
 7. Regel vooraf de corveetaken, heb je daar ter plekke geen gedoe over;
 8. Aan welke aspecten van een vorige vakantie heb je goede herinneringen? Doe daar meer van;
 9. Maak een lijstje van wat je ontspant en neem daarvan dingen mee. Ik ben dol op lezen, dat ontspant. Zonder boeken ga ik dus niet op stap;
 10. En mijn allerlaatste tip? De letterlijke betekenis van vakantie is leeg. Niet ingevuld, onbekend, nog open. Kun je zo de vakantie ingaan en het op je af laten komen?

Wat jullie ook gaan doen, ik wens je een ontspannen tijd!

Delen en reageren:

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement