verhelderen - verbinden - verdergaan

Zelfs als het goed is, is het complex

Het is Paastijd. Voor christenen betekent dat het feest van de opstanding van Jezus. Voor heel veel mensen is Pasen verbonden met de start van de lente. Uit het ogenschijnlijke dode hout, komt nieuw leven tevoorschijn, zoals bij een Magnolia.

Het samengesteld gezin als nieuw begin  
In zekere zin is het samengesteld gezin een nieuwe lente. Maar het is niet de eerste lente, zij bouwt voort op een eerdere lente, die uiteindelijk in de winter eindigde. 
 
Bij elk nieuw begin hoort afscheid, pijn en verlies. Bij vader, stiefmoeder, de kinderen en hun moeder. Zelfs als partners zich verheugen op de nieuwe start of anderen er tenminste mee kunnen leven. Het is goed je dit te realiseren en er aandacht voor te hebben. 

En dan is het zover
Het duurt vaak 4-7 jaar voor er een beetje balans is, voor er een harmonieus samenleven kan ontstaan. Dat betekent natuurlijk niet dat er nooit meer gedoe is. In een kerngezin is het ook niet altijd pais en vree. En wat gebeurt in een kerngezin, wordt uitvergroot in een samengesteld gezin. Niet omdat de mensen die leven in een stiefgezin zo lastig zijn, maar omdat het altijd complex is en soms gecompliceerd.

Complex of gecompliceerd*
Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt, toch zijn het niet precies synoniemen. Complexiteit is een meer objectief gegeven, het systeem kan complex zijn of de structuur. Gecompliceerd is iets als het moeilijk is te begrijpen, of mensen er lastig mee om kunnen gaan; bijvoorbeeld door verwarring, omdat er sprake is van conflicten of bij tegengestelde belangen. 

Complex blijft het leven in een samengesteld gezin
Een samengesteld gezin heeft een complexe structuur. Waar in het kerngezin beide ouders ook partners zijn, vallen die rollen samen. In een stiefgezin zijn vader en stiefmoeder geliefden, terwijl vader en eventueel stiefmoeder het ouderschap invullen met hun ex-partner. Kinderen groeien niet 24/7 op met hun ouders, maar deels ook met een stiefouder. Dat is complex. Als objectief gegeven. Als er dan ook nog spanningen zijn: gedoe met de moeder van de kinderen, een ingewikkelde relatie tussen stiefmoeder en de stiefkids, vader die klem komt te zitten tussen zijn geliefde en zijn kinderen, wordt het ook nog gecompliceerd. 

Er is geen zon zonder schaduw
We streven naar geluk zonder strubbelingen en merken elke x weer dat het leven zo niet werkt. Als we zouden beseffen dat zon en schaduw bij elkaar horen, zouden we niet zo teleurgesteld zijn. Zo zou het ons enorm helpen als we ons realiseren dat de context waarin we leven in een samengesteld gezin, complex is en blijft.  

Motto: zelfs als het goed is, blijft het complex (mijn hertaling)
Stepmommagazine heeft dit als motto, hierbij de link
 
Complexe situaties vragen vaak aanpassing, je ergens op instellen. En kunnen ook onverwachts verrijkend zijn. Wat gun ik stiefmoeders en allen die leven in een samengesteld gezin het besef, dat complex iets anders is dan gecompliceerd. Dat het complexe erbij hoort. Dat jullie niks verkeerd doen. Dat het onderdeel is van jouw en jullie verhaal, dat het bij je leven hoort. 
 
Als mediator en coach is ‘normaliseren’ een van mijn veel gebruikte interventies. Het beteken erkennen dat uitdagingen normale obstakels zijn, die zich bij veel mensen voordoen. Dat heel veel mensen op allerlei manieren leven in complexe situaties. Dat er niks mis is met je, als je toch opeens weer even moeite hebt met de situatie, de ex-partner of zijn kinderen. Dat elke situatie uitdagingen kent, dat jij die binnen het complexe systeem van het stiefsysteem zo af en toe tegenkomt. Dat zon en schaduw bij elkaar horen en dat na de winter de lente weer komt. Het hoort erbij. 

*De uitleg van verschil tussen complex en gecompliceerd heb ik ontleend aan Jaap van der Stel, Hogeschool Leiden 

Delen en reageren:

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement