Onweer klaart de lucht. Dat kan ook gelden voor een ruzie, een goede ruzie wel te verstaan. Wanneer is het een goede ruzie en hoe worden we weer vriendjes?
Kenmerken van een gezonde (of goede) ruzie*
Dit is het laatste blog in het drieluik van deze zomer over ruziemaken en weer goedmaken; de eerdere blogs vind je hier en hier.
Ruzies en conflicten kunnen onaangenaam en erg naar zijn. Ruzies gaan gepaard met negatieve emoties, als angst en boosheid. Ruzie hoeft niet altijd tot nare en vervelende conflicten te leiden.
Wat zijn de kenmerken van een gezonde ruzie?
Moeten we heiligen worden?
We zijn allemaal anders gebakken, we hebben een andere achtergrond en andere ervaringen in ons leven gehad. Elk mens heeft zijn eigen conflictstijl en daarmee elke liefdesrelatie zijn eigen conflictdynamiek.
Jij en je partner hoeven niet te veranderen. Wie conflict vermijdend is, kan dat niet helemaal afschudden. De explosieve karakters blijven de emotie zoeken. Desondanks kunnen we een vaardigheid als gezond ruziemaken leren. En een vaardigheid is het. Een vaardigheid die we kunnen aanleren, terwijl we compassie hebben met elkaars kwetsbaarheid.
Wat zou het al enorm schelen als we ruzies niet zien als een strijd waarin er een verliest en een wint. We kunnen een ruzie beschouwen als een noodzakelijke samenwerking gericht op een constructieve oplossing. Ruzies gaan over begrip hebben voor elkaar.
De kunst van het goedmaken
Vergeving en compassie: Na een ruzie is het belangrijk om elkaar te vergeven en te proberen de situatie vanuit het perspectief van de ander te begrijpen en dat ook terug te geven. Dit versterkt de emotionele band en voorkomt dat er wrok blijft hangen. Dan blijft er geen issue over waar de volgende keer weer op wordt teruggegrepen.
Herstellen van de relatie: Zorgen voor kleine acties die jullie weer dichterbij elkaar brengen. Dit zijn kleine gebaren of woorden die tijdens of na een ruzie worden ingezet om de relatie te herstellen. Een simpel "sorry", een knipoog, een grapje of een aanraking kunnen helpen om de spanning te breken.
Afspraken maken: Bespreek samen wat er fout ging tijdens de ruzie en hoe je in de toekomst beter met soortgelijke situaties kunt omgaan. Dit voorkomt dat dezelfde ruzies steeds terugkeren en zorgt ervoor dat jullie steeds vaardiger worden.
Tijd en ruimte voor herstel: Soms is er tijd nodig om een ruzie echt achter je te laten. Het is belangrijk om elkaar de ruimte te geven en niet te forceren om het meteen goed te maken als een van de partners daar nog niet klaar voor is. Stel je kwetsbaar op en durf wederzijds je ongelijk te bekennen. Accepteer van elkaar de pogingen om de verbinding te herstellen.
Tot slot
Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. En toch: als je voor ogen kunt houden dat je ruziemaakt met degene met wie je het leven deelt en samen wilt zijn, helpt dat in hoe je je opstelt. Met respect en begrip, dan ben je al een heel eind.
Ruzie is niet het probleem, wel hoe we ruziemaken. Veel succes met gezond ruziemaken.
* Bij dit blog heb ik gebruikgemaakt van het boek Goed ruziemaken van Julie Schwartz Gottman en John Gottman, psychologen en relatie-experts
> Home
> Ik help je
> Ervaringen
> Over mij
> Blogs
> Contact
marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl
© Stiefmanagement 2022 · Algemene voorwaarden · Privacystatement