verhelderen - verbinden - verdergaan

H Stiefmanagement

Van H naar hart en harmonie

Valentijnsdag staat voor de deur. Misschien denk je meteen aan cadeaus, bloemen en kaarten. Maar wat als we deze dag eens anders benaderen?

De oorsprong van Valentijnsdag
De echte oorsprong is niet bekend. Er zijn in de loop van de eeuwen wel allerlei verhalen omheen verzonnen. Vaststaat dat in de 5e eeuw de paus 14 februari uitriep tot de dag van de heilige Valentijn, naar een christelijke martelaar die heilig werd verklaard.
 
In Amerika startte jaren geleden uit commercieel oogpunt de aandacht voor Valentijnsdag en dan aanvankelijk om een anonieme liefde aandacht en geschenken te geven. De commerciële Valentijnsdag is overgewaaid naar onder andere Nederland. Misschien vieren jullie Valentijnsdag of juist helemaal niet?  

Wat als we het zien als een moment van reflectie, los van commercie? Een kans om stil te staan bij de verbinding met je geliefde én met jezelf. Want een goede relatie draait ook om aandacht. Aandacht voor elkaar én voor wie jij zelf bent. 

De letter H
Hoe zou het zijn om samen met je geliefde te reflecteren aan de hand van de letter H? Het beeld van de hoofdletter H met de beide verticale "benen" staan symbool voor twee op zichzelf staande personen, jij en geliefde.

Als jullie een liefdevolle, gelijkwaardige en harmonieuze verbinding hebben, dan is de horizontale streep de brug -op hartniveau- die jullie samen verbindt. Om samen een mooie 'H' te maken, is het nodig dat ieder van jullie stevig staat en tevreden is met zichzelf; dat er geen verwachting is dat de ander je gelukkig moet maken. Dat kun je alleen zelf. Pas dan kan op hartniveau verbinding ontstaan: jullie relatie wordt een welkome aanvulling en versterking van jullie individuele levens.

De basis van de letter H
De kracht van de 'H' zit in de balans tussen twee zelfstandige personen. Dan heb je je eigen leven op orde, weet je wat je wilt, ben je trouw aan jezelf en ga je liefdevol met jezelf om. Wanneer jij en je partner beide stevig staan, kunnen jullie je samen sterker verbinden.

Zijn jullie samen niet een 'H' in balans?
Dan is het tijd om naar jezelf te kijken. Ben jij tevreden met wie je bent, los van je relatie? Hoe zit het met je individuele ontwikkeling? Waar heb je nog iets te leren? Wat wil je graag veranderen? Vul je bijvoorbeeld je rol als stiefmoeder in op een manier die bij je past? Wil je je grenzen beter aangeven? Kun je jezelf ondersteunen, zonder dat je van je partner verwacht dat die dit altijd doet?

Pas daarna komt je relatie aan bod. Eerst aandacht voor de beide 'benen' en dan pas voor de brug. Zo wordt zelfontwikkeling een basis voor verbinding en gezamenlijke groei.

Elke brug vraagt onderhoud
Zelfs als de beide ‘benen’ van de H stevig staan, kan de brug soms wankel zijn. Als is het maar omdat het dagelijks leven veel van onze tijd en energie vraagt. Dat is normaal, zolang je maar bewust blijft van wat er speelt. 

Wie denkt dat liefde alleen genoeg is en dat een relatie niet de moeite waard is als je eraan moet werken, heeft in ieder geval geen ervaring met een liefdesrelatie, al dan niet in een samengesteld gezin.  
 
De Vlaamse seksuoloog Alfons Vansteenwegen schreef daarover het boek 'Liefde is een werkwoord'. Die titel zegt genoeg. Onderhoud aan de brug betekent dat je regelmatig samen stil moet staan bij hoe het tussen jullie gaat. Stel vragen als: “hoe gaat het met ons samen?”of “wat hebben we samen bereikt en wat zouden we samen nog willen doen?” 

De intentie van jullie samen
Het dagelijks leven trekt aan jullie: een drukke baan, kinderen uit een vorig huwelijk, misschien nog een kleintje van jullie samen, vrienden, familie... Je zou zomaar het gevoel kunnen krijgen dat je geen regie meer hebt over waar je aandacht aan geeft. STOP.

Niet alles wat urgent is, is ook belangrijk. Urgentie krijgt vaak voorrang, maar daardoor kunnen belangrijke dingen naar de achtergrond verdwijnen. Spreek naar elkaar de intentie uit dat jullie liefdesrelatie belangrijk is en tijd en aandacht verdient. Dat heeft invloed op de keuzes die jullie maken. Natuurlijk spring je op als je kind zich verwondt, maar de telefoon opnemen als jullie gezellig op de bank zitten, is dat altijd nodig? Stel jezelf vaker de vraag: “waar zijn wij samen?”

Dagelijks verbinding maken
Maak er een gewoonte van, om elkaar dagelijks echte aandacht te geven:

  • Geef elkaar een kus bij vertrek en thuiskomst;
  • Luister écht naar elkaar, zonder telefoon erbij:
  • Vraag: “hoe was je dag?” en luister naar het antwoord;
  • Doe iets liefs, zoals een kop thee brengen of een briefje achterlaten; 
  • Maak samen een wandeling.

Vul dit lijstje gerust aan met jullie favorieten.

Tot slot
De H als misschien wel de belangrijkste letter in jullie relatie. Kies er bewust voor om jullie liefde aandacht te geven, juist omdat die zo belangrijk is. Het is de basis van jullie samengesteld gezin. Want als je belangrijke dingen te lang negeert, kunnen ze vanzelf op een vervelende manier urgent worden. En dat wil je voorkomen. 

Maak daarom tijd voor reflectie, verbinding en groei. Doe het voor jezelf, voor de ander en voor jullie samen.  



Delen en reageren:

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement