verhelderen - verbinden - verdergaan

Inspiratie door de mooiste liefdeszin

"Dit is het enige dat telt, lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was”.

Deze zin komt uit het boek ‘Een schitterend gebrek’ van Arthur Japin, dat in 2003 werd gepubliceerd. Volgens deelnemers aan een peiling van Stichting CPNB (St. Collectieve Propaganda Nederlandse Boek) is dit de mooiste liefdeszin uit de Nederlandse literatuur. De peiling werd gehouden in het kader van het thema Eerste liefde van de aankomende Boekenweek.

“Dit is het enige dat telt, lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was”.

De volgende liefde
Deze liefdeszin is gekozen in het kader van het thema van de Boekenweek ‘Eerste liefde’. Liefde is zoveel meer dan eerste liefde. Daar weten we juist als stiefmoeders alles van. Aan onze komst in het samengestelde gezin ging altijd een eerste liefde vooraf.

Het is soms ingewikkeld in een samengesteld gezin en tussen stiefmoeder en vader. Toch is er tussen de geliefden eigenlijk nooit een gebrek aan liefde, merk ik in mijn praktijk.

Maar hoe geven we de liefde vorm in het alledaagse leven waarbij we ons als stiefmoeder soms zo alleen voelen en niet erkend worden in onze lastige rol? En hoe pijnlijk is het voor vader dat hij het vaderschap niet meer dagelijks kan ervaren. Hij vindt het dan ook vaak lastig om als de kinderen er zijn, ook nog volop partner te zijn.

Is het zo eenvoudig?
Dit is het enige dat telt, lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was”.

Zolang we meer in onze geliefde zien dan de ander wist dat er te zien was.
Hij die van haar houdt en ziet dat zij het soms moeilijk heeft als zijn kinderen er zijn; en hij weet dat hij haar toewijding niet als vanzelfsprekend moet nemen en helpt haar haar grenzen te bewaken.

Zij die van hem houdt, omdat zij weet dat hij niet als partner tekort wil schieten; en zij weet dat hij worstelt met de balans en gunt hem de tijd.

Ja, zo eenvoudig is het: meer zien in je geliefde dan de ander denkt dat er te zien is. Dat is het enige dat telt, lieverd. Groter wordt de liefde niet.

Delen en reageren:

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement