Klanten aan het woordRenée, stiefmoeder (na workshop)
Marike heb ik ervaren als een integere, evenwichtige en warme vrouw, met humor en inlevingsvermogen. Ze luistert en vraagt door -met geduld- en komt zo tot de kern, op respectvolle wijze; ik voelde me gezien en gerespecteerd. 

Annemare, stiefmoeder (over mijn blogs)
Toen ik een aantal jaar geleden op zoek was naar houvast als verse stiefmoeder kwam ik vrijwel als eerste bij jouw website. De dingen die ik toen las leken me onmogelijk. Loslaten...loslaten...loslaten...ja maar hoe?!? Maar met de jaren gaat het me steeds beter af, oefening baart kunst. Uiteraard met ups en downs. En jouw mails af en toe in m'n inbox hebben daar zeker aan bijgedragen.

Vera, moeder en stiefmoeder (na een coachingstraject)
Als stiefmoeder liep ik rond met een knagend gevoel. Via haar boek dat ik had gelezen kwam ik in persoonlijk contact met Marike. Marike kwam bij mij al gauw tot het pijnpunt. Ze deed dat op een hele rustige, begripvolle manier waardoor er veel vertrouwen ontstond. Ik, maar ook mijn partner later, konden ons daardoor beiden open stellen. Dat heeft mij en mijn partner vervolgens inzichten gegeven waardoor we elkaar beter begrepen in de verschillende rollen die we hebben.

Janine, stiefmoeder (over mijn blogs)
Het is zo fijn om deze nieuwsbrief te ontvangen en iedere keer hier weer gesteund door te voelen. Het zijn hele herkenbare onderwerpen en puur al alleen om er even over te lezen dat andere vergelijkbare uitdagingen hebben geeft een extra steuntje in de rug.

Naomi, moeder en stiefmoeder (na video coaching) samen met haar partner
Door de coaching van Marike zijn we in staat samen problemen op te lossen, na elk gesprek groeien we weer. Wat ons erg helpt, is de eerlijke en oprechte benadering van Marike, waarbij zij de belangen betrekt van alle leden van het samengesteld gezin en ook de ex-partner, waarmee we uiteindelijk verder komen.Wij ervaren de coaching door Marike als waardevol en goed, ze is kundig. We spreken elkaar op gezette tijden en blijven dat absoluut doen. Na afloop hebben we het gevoel dat we weer verder zijn gekomen en samen de issues in ons samengesteld gezin aan kunnen.

Martine, moeder en stiefmoeder (na video coaching)
Fijn om met een deskundige te praten, alleen daardoor voel ik me al wat zekerder. Ik heb meer inzicht gekregen in het visuele aspect (tafelschikking) van verhoudingen in een (stief)gezinssitautie. Ik heb de coaching door Marike als zeer prettig ervaren. En zou die andere stiefmoeders zeker aanraden. Ze luistert goed en neemt de tijd. Zij legt dingen uit, zodat ik meer inzicht in de situatie kreeg. Door gericht vragen te stellen, helpt Marike met het zoeken van een oplossing.

Marianne, stiefmoeder (over mijn blogs)
“Ik word altijd heel “tevreden” en blij van jouw columns, wat een wijsheid, en zo heerlijk tegen de vaak reguliere “cliché-wijsheden”, jij loopt voor op wat veel stiefmoeders nu meemaken en reflecteert op een constructieve wijze, heerlijk!”

Truyke, stiefmoeder (over mijn blogs)
De tips, nieuwsbrieven en adviezen van Marike zijn echt een aanrader! Ik heb er veel steun aan gehad. Het stiefouderschap is een heel moeilijke rol die niet-stiefouders vaak niet begrijpen. Het helpt om te leren wat het het moeilijk maakt en dat jouw worsteling alles te maken heeft met de rol en niet omdat jij niet goed genoeg bent. 

Shima, stiefmoeder (over mijn blogs)
Ik heb sinds december 2014 al jouw blogs gelezen en er ontzettend veel van geleerd.
Wat leuk dat je nu ook gaat vloggen! Ik zal je zeker blijven volgen. Stiefmoederschap gaat nou eenmaal niet altijd over rozen. Door jouw blogs (en vanaf nu ook vlogs) kan ik altijd weer een stukje beter relativeren.
Bedankt dat je me al zoveel hebt geleerd!

Josje, stiefmoeder (na een dagdeel persoonlijke coaching), samen met haar partner
Ik heb de coaching door Marike als heel respectvol. prettig en ontspannen ervaren. Vooral het uitvoerig bespreken van onze communicatiestijlen hebben we als zeer waardevol ervaren. Ik zou anderen zeker coaching door Marike aanraden. Zij heeft snel door waar het knelt en hoe we daar verandering in kunnen brengen. Wat me het meeste heeft geholpen, is dat Marike voelde dat er verborgen pijn zat, met name bij mij omdat ik erkenning miste van mijn partner.

Alida, moeder en stiefmoeder (na een dag persoonlijke coaching)
Er is weer rust en ruimte in mijn hoofd en huis, ook als mijn stiefdochters er zijn. Ik waardeer veel meer de gezelligheid en liefde die ze meebrengen. Het was duidelijk dat ik in actie moest komen, dat geeft me ook een positief gevoel dat ik er wat aan kan doen. Als ik aan de slag ga met de tips van Marike, kan ik mijn doel halen en dat geeft me een goed en veilig gevoel.
Marike stelt je op je gemak. De opbouw van de dag is erg goed en alles komt aan de orde. Ik heb heel veel handvatten mee gekregen. Zij plaatst zaken in een context, waardoor ik het begrijp en mee aan de slag kan.
De coaching is erg praktisch en meteen toepasbaar. Marike leidt je naar de kern, zodat je in beweging komt. Ik kon me volledig concentreren, want na afloop maakte Marike een verslag van de dag.
Ik heb heel veel gehad aan de eerlijkheid en directe benadering van Marike.

Marty, stiefmoeder (na een dag persoonlijke coaching)
Het zag er behoorlijk uitzichtloos uit, mijn man en ik hadden voor ons gevoel alles geprobeerd.
Nu weet ik dat er wel degelijk kans op verbetering is en dat geeft veel ruimte.
Veel onderwerpen kwamen aan de orde en de opbouw van de dag was heel goed.
Wat waardevol om eens open over het stiefmoederschap te praten en dat alles op tafel mag komen.
Alleen een stiefmoeder begrijpt een stiefmoeder.
Ik had een klik met Marike als vrouw, mens, stiefmoeder en professional, ze is een erg prettige gesprekspartner.
De vragen en opdrachten waren leuk, confronterend, origineel en creatief.
Het gebruik van pionnen en beelden was erg helpend.

Janine, stiefmoeder (over mijn boek Stiefmanagement)
Bedankt voor het schrijven van Stiefmanagement. Zo herkenbaar die verhalen en goeie overdenkingen.
Ik heb mijn vriend ook aangeraden om dit boek te lezen. Dit boek gaf mij de eye-opener dat je niet alleen staat en dat het niet erg is om als stiefmoeder af en toe een stapje terug te doen en even ruimte voor jezelf te kiezen

Marie-José, stiefmoeder (na een dag persoonlijke coaching) 
Ik heb forse problemen met mijn stiefzoon en dat staat vaak tussen mijn man en mij in. Ik heb meer begrip gekregen zowel voor mijn stiefzoon als mijn man. Wat ik erg plezierig vond, was de volstrekte openheid waarmee mijn gevoelens konden worden besproken. Marike is begripvol en zorgt inzicht. Ik heb nu een andere kijk op ons samengesteld gezin en weet wat ik kan doen, ook om het voor mezelf plezieriger te hebben. Ik heb veel handvatten gekregen. Vooral de aandacht voor de communicatie en onze kwaliteiten en hoe die elkaar versterken was leerzaam.

En na 3 maanden kreeg ik een email. "Het gaat goed bij ons. Natuurlijk zijn er nog wel hobbels, maar je tips werken nog steeds. En als het lastig is, lees ik jouw verslag van de dag en dan weet ik weer wat ik kan doen. Ik vind het wonderbaarlijk dat het bij ons zoveel soepeler loopt, omdat ik me anders opstel".

Irma, stiefmoeder (na een coachingstraject)
Leven in een samengesteld gezin is zo anders. Als stiefmoeder, partner van iemand met kinderen, omgaan met de ex-partner, ik zou iedereen aanraden daar hulp bij te zoeken. Omdat jij je niet aan je eigen haren uit het moeras kunt trekken. Soms heb je hulp van anderen nodig, en Marike kan je erg goed helpen.

Marina en Emilie, moeder en stiefmoeder (na een coachingstraject)

Klanten Stiefmanagement

Marike heeft ons begeleid omdat wij tegen dingen aanliepen in ons gezin, bijvoorbeeld het niet op één lijn zitten en onduidelijkheid over wat de stiefmoeder mag bijdragen. Er is ons veel helder geworden, vooral hoe belangrijk de relatie tussen ons tweeën is voor het succes en hoe we als hecht team kunnen opereren. We hebben duidelijkheid gekregen hoe we met onze persoonlijke aanpak elkaar kunnen versterken en samen krachtiger kunnen worden. Er is veel zelfinzicht gekomen en we hebben nu tools die we kunnen inzetten en toepassen. Er kwamen wel lastige thema’s langs, maar wel precies die waar ook de pijn zit. Bijvoorbeeld onduidelijkheid over de rol die de stiefmoeder heeft binnen ons samengesteld gezin. Marike had gekozen voor leuke werkvormen, bijvoorbeeld het gebruikmaken van foto’s, waardoor het ook afwisselend en luchtig was. Wij zouden anderen zeker aanraden Marike in te schakelen. Zij gaat op zoek naar de kracht van de mensen met wie zij werkt en spreekt hun kwaliteiten aan. Dat zorgde ervoor dat we geen moment een gevoel van minderwaardigheid hadden over het feit dat zaken bij ons soms even minder gaan. Haar benadering was erg respectvol en zij luistert goed. Marike dringt met enkele woorden tot de kern door en daardoor voelden we ons begrepen en konden we op zoek naar oplossingen die bij ons passen.

Gerdien en Toon, stiefmoeder en vader (na een coachingstraject)
Marike's coaching heeft ons geholpen, omdat we door haar op een andere manier aan het kijken/denken zijn gezet. Een combinatie van erkenning, analyseren en positieve ‘bemoediging’ was voor ons prettig. Het resultaat is dat we stapjes verder zijn in een proces, doordat we in staat zijn anders naar elkaar en elkaars rollen te kijken. We hebben meer begrip voor elkaars positie en de dingen waar we mee worstelen.
Grootste resultaat tot nu toe is dat we samen weten waarmee we aan de slag moeten: loslaten versus meer verantwoordelijkheid nemen. We hebben voldoende vertrouwen gekregen om hiermee aan de slag te gaan. Wat ik persoonlijk erg prettig vond was de vraag die Marike voorlegde: Wat voor stiefmoeder wil ik zijn, hoe wil ik dat er later aan me terug gedacht wordt. Dit hielp mij om de essentie te vinden in mijn rol en nu weet ik dat ik me vooral daarop moet richten. Over de manier waarop Marike het doet: prettig, je positieve manier van benaderen, praktisch georiënteerd, niet oordelend, warm en hartelijk. We zouden dit zeker aanraden aan anderen en onze reclameslogan zou dan zijn: “fijne manier om iemand van afstand even mee te laten kijken en je een stukje op weg te helpen in een proces dat je toch samen moet doen. Kijk naar jezelf door de bril van een ander.” Al met al: We zijn zeer, zeer tevreden!!!! Dank voor alles!

Deborah en Peter, stiefmoeder en vader (na persoonlijke coaching)
De coaching door Marike heeft ons helderheid opgeleverd en bewustwording. We weten nu waar we ons het beste op kunnen gaan richten in ons samengesteld gezin. Het was vertrouwd en bevrijdend dat alles op tafel kon komen en dat daarvoor ruimte was en dat er voor ons antwoorden kwamen.Wij zouden anderen zeker begeleiding door Marike adviseren, omdat wij in een soort nu of nooit scenario terecht waren gekomen en wij nu weten welke stappen we kunnen zetten om onze problemen op te lossen. Opluchting dus.Marike is toegankelijk, nuchter en praktisch. Haar eigen ervaring als stiefmoeder is plezierig samen met haar kennis van samengesteld gezinnen. Wij kunnen meteen aan de slag met onze inzichten.

Carin, moeder en stiefmoeder (na een workshop)
Ik zou het event aan andere aanraden. Iedereen krijgt tips en onderling wordt veel gedeeld. Je ziet je eigen situatie vanuit een ander perspectief. Marike maakte duidelijk dat wat ik verwacht niet realistisch is. Niet gemakkelijk, wel duidelijk.

Eva, stiefmoeder (na persoonlijke coaching)
Ik heb nu inzicht en bewustwording. Marike maakt prettig contact, is nuchter en spreekt vanuit ervaring.

Korte citaten van stiefmoeders:
"Wat ik erg plezierig vond, was de volstrekte openheid waarmee mijn gevoelens konden worden besproken". Inderdaad: alles kan en niks is gek."

"Ik heb je kennis en inzicht nodig, elke afspraak heeft een belangrijk positief effect heeft gehad."

 "Alleen een stiefmoeder begrijpt een stiefmoeder."

"Heerlijk dat ik nu weet dat mijn gevoelens heel normaal zijn."


Je ontvangt zo dadelijk het eerste hoofdstuk
en je ontvangt voortaan tweewekelijks Stiefmanagement tips.

Vanzelfsprekend ga ik vertrouwelijk om met je gegevens. Die worden nooit doorgegeven aan derden.

foto Marike Smilde

SOCIAL MEDIA
LinkedIn
Facebook