verhelderen - verbinden - verdergaan

Je denkstem ontdekken

Zij is er nog niet helemaal uit hoe zij zich wil opstellen naar de kinderen van haar geliefde. Zij en haar partner zijn een aantal jaren verder, maar ze weet het nog niet. Ze wordt heen en weer geslingerd. Ze houdt veel van hem, maar de kinderen vormen wel een uitdaging. Niet omdat ze niet aardig zijn, integendeel. Ze heeft geen idee hoe zij haar leven moet vormen om hen heen; of ze dat wil, of ze bereid is nog vele jaren rekening te houden met kinderen van iemand anders.  

Kindvrij en nu verliefd op een vader
Ze is een kindvrije vrouw. Ze had nog nooit van dat woord gehoord, maar ze voelt zich erbij thuis. Kinderloze vrouwen hebben geen biologische kinderen ondanks hun innige wens. Zij is kindvrij: ze heeft nooit kinderen gewild. Het universum heeft gevoel voor humor: ze is tot over haar oren verliefd op een man met kinderen. Ze zal zich ertoe moeten verhouden. Op de een of andere manier. Kwijtraken wil ze hem niet.

Ze lost het nu op door een beetje te schipperen. Ze heeft haar eigen huis aangehouden en als zijn kinderen er niet zijn, zijn zij samen. Zij zijn ook wel regelmatig met elkaar, maar ze heeft dan de neiging om naar haar eigen huis te vluchten.  
 
Steeds meer in de war
Ze heeft alles altijd zo goed op een rijtje, maar dit? Ze heeft geen idee hoe ze er mee om moet gaan. Haar geliefde hoort haar aan en probeert haar te begrijpen, maar helpen kan hij niet. Vriendinnen weten het ook niet meer: alle raad die ze kunnen verzinnen, hebben ze al gegeven. 

Denkstem
Zo komt deze vrouw bij mij. Ze is moe, verdrietig en weet het niet meer. Ze heeft genoeg nagedacht, gepiekerd en acties verzonnen. We gaan eerst maar eens luisteren naar haar denkstem*. De denkstem is iemands brein. Soms geeft je denkstem zinvolle waarschuwingen, maar meestal ontpopt het zich tot een dwingende innerlijke criticus. Je denkstem herkauwt vaak je ‘fouten’ uit het verleden en kan veel zorgen hebben over de toekomst en vindt maar weinig wat je doet een goed idee, hij weet het altijd beter.  
 
Wat zegt haar denkstem zoal: 

 • Je wist toch waar je aan begon? 
 • Was dan als kindvrije vrouw geen relatie met hem begonnen; 
 • Je worstelt nu al 2 jaar, dat is behoorlijk lang; 
 • Het is niet aardig naar je geliefde toe dat je zijn kinderen eigenlijk afwijst; 
 • Ik dacht dat je zo slim was;
 • Als je het niet snel oplost, ben je hem kwijt. 

Je denkstem ontdekken
Waarom is het zo belangrijk je denkstem te herkennen? We hebben de sterke neiging ons te identificeren met onze gedachten en onze gedachten te geloven. Terwijl gedachten zomaar opkomen en niet een of andere diepe wijsheid verkondigen. 
 
Stilstaan bij je denkstem en hem of haar herkennen is een goede manier om je niet te vereenzelvigen met je denkstem. Om afstand van haar te kunnen nemen, om hem niet te geloven. Wat enorm helpt, is je denkstem een naam te geven. Dat klinkt gek, maar het is dé manier om haar los van jezelf te zien. De mijne heet Sally. Kies een naam die wat neutraal voor je is. Ze is en blijft in je leven, kies dus niet een naam die weerzin oproept.  

Hoe ga je om met je denkstem?

 • Ga niet in discussie met je denkstem of verbaal vechten. Dat is als een bal onder water duwen, de tegendruk is enorm, je denkstem is een volhouder;
 • Wordt niet boos, blijf neutraal; 
 • Je kunt haar niet voorgoed ‘uitroeien’, ze blijft, maar ze hoeft geen prominente rol meer. Zorg dat jij de bestuurder van de bus bent en zij mag achter in blijven;
 • Herken haar, bedank haar en besteed er geen aandacht meer aan. “Dankjewel, Sally, ik neem het van hier over” of Sally, het is goed, ik heb je hierbij niet nodig”;
 • Het is een proces waarin je moet groeien en oefenen. Zo omgaan met je denkstem helpt haar of hem op afstand te zetten.  

Hoe gaat het nu?
We spreken af eerst eens naar haar denkstem te kijken en hem minder invloed te geven. Daarna gaan we verder met haar vraagstuk. Dat vraagt meer hart dan hoofd en haar denkstem is de grote stoorzender op dit moment.

Het is wennen om op deze manier naar haar gedachten te kijken. Af en toe vindt ze het lastig bezig te zijn met haar denkstem. Ze wil haar probleem oplossen! Opeens heeft ze het door: “mijn denkstem jaagt me op en geeft me geen ruimte!” Ze leert kennismaken met haar denkstem en noemt hem Frits.  
 
Ze krijgt gaandeweg een neutrale en soms humorvolle relatie met Frits. Ze heeft hem door en ontdekt dat ze zoveel meer dan haar denkstem is. Ze kan Frits steeds beter herkennen en vriendelijk terzijde schuiven. Frits bemoeit zich niet alleen met haar relatie, ook in het werk is het een enorme stoorzender. Ze vindt hem overal en voelt zich steeds vrijer worden. 
 
Er komt ruimte in haar hart. Er is meer stilte. Nu Frits getemd is, kwam er zelfcompassie: dat ze verdrietig is dat ze in zo’n ingewikkelde levenspuzzle verzeild is geraakt. Er komt moed: om met haar vraag aan de slag te gaan ook al is ze angstig voor een eventuele uitkomst. Er komt verbinding: om met haar geliefde in gesprek te blijven over haar gevoelens, juist in dit lastige proces. Er ontstaat vertrouwen.

* De denkstem komt uit ACT: Acceptance en Commitment Therapy

Delen en reageren:

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement