verhelderen - verbinden - verdergaan

Je bent meer dan een stiefmoeder

Soms is het zwaar in je leven als stiefmoeder. Je geeft veel en bent er even klaar mee. Met zijn kinderen, zijn ex-partner en alle gedoe eromheen. Je bent moe en je begint aan jezelf te twijfelen. Het lijkt wel alsof je samenvalt met je rol als stiefmoeder. Alsof dat bepaalt wie je bent. Dat is in je sombere momenten, als je twijfelt aan jezelf. Één opmerking van je stiefkind kan je van slag brengen. Je wordt onzeker. Waar is je zelfvertrouwen?! 

Welke rollen heb je in jouw leven?
In die lastige momenten hebben we soms niet de ruimte, het besef en de kracht om breder te kijken, naar ons hele leven. In ons leven hebben we veel rollen. Ik ben bijvoorbeeld stiefmoeder, partner, zus, vriendin, coach etc. Als je je dat realiseert, is het ook helder dat het niet zinvol is voor je zelfbeeld om je slechts met één rol te identificeren. Je stiefmoederschap bepaalt niet wie je als mens bent. 
Jij bent zoveel meer dan stiefmoeder. Kijk eens welbewust naar alle rollen die je hebt. Door je aandacht te verbreden en te kijken wat wel goed gaat in andere rollen, krijg je ook weer meer positieve energie. Zo kun je minder gefrustreerd raken van een opmerking thuis. 

Rollen-oefening
De oefening helpt je om inzicht te krijgen en een beetje los te komen van teveel identificatie met één rol. Doe jezelf een lol, en maak de oefening eens. Ervaar wat dit met je doet. 

Alle rollen hebben te maken met delen van je identiteit, wie je bent in interactie met anderen. Wat de buitenwereld van je ziet. Met de ene rol heb je meer affiniteit dan met de andere. Je vindt niet alle rollen even belangrijk.

De oefening 
Noteer onder elkaar de rollen die je vervult en noteer per rol:

  • Wat gaat er goed en
  • Waar ben je dankbaar voor en/of waar ben je trots op

Je kern
Je kern, wie je echt bent, heeft maar weinig te maken met rollen en identiteit. Je kern is je liefdevolle zelf, je essentie. Wie je echt bent, is niet afhankelijk van wat anderen van je vinden. Het is vaak erg moeilijk om geloof te hebben in je eigen kern, juist als dingen lastig zijn, als je onzeker wordt of het moeilijk hebt. Dan denk je eerder in termen als falen in tegenstelling tot succes. Jouw kern is niet afhankelijk van succes en gaat niet teniet door falen. 
Voor al die momenten dat je even niet bij je kern kunt komen, is de beschreven oefening een fijn hulpmiddel.  

Toepassen van de zelfcompassie break
Ik schrijf vaak over zelfcompassie. Bij moeilijke emoties kun je heel goed jezelf zelfcompassie geven. 

  • (Mindfulness) Ik vind dit heel moeilijk, dit doet pijn. Het is een lastige situatie; 
  • (Gedeelde menselijkheid) Zon en schaduw wisselen elkaar af. Soms is het ingewikkeld. Dat maakt iedereen mee in zijn leven; 
  • (Liefdevolle vriendelijkheid) Ik wens mezelf toe dat ik me niet onderuit laat halen door één opmerking. Ik wens mezelf ontspanning toe.

Zelfwaardering en zelfcompassie
Als je zelfvertrouwen afneemt, daalt ook je zelfwaardering. Bij zelfwaardering beoordeel je je eigen waarde, soms negatief, soms positief. Naarmate je jezelf positiever waardeert, gaat het beter met je zelfvertrouwen.

Bij zelfcompassie omarm je telkens weer je goede en minder slimme acties, je leuke en lastige kanten. Je oordeelt niet. Je weet dat je net als ieder ander niet volmaakt bent. Je bent goed genoeg en mag er zijn, ongeacht je prestaties.

 

Delen en reageren:

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement