verhelderen - verbinden - verdergaan

Ongewenstkinderloos

Het onzichtbare verdriet van de ongewenst kinderloze stiefmoeder

Ongewenst kinderloos zijn, kan voor een stiefmoeder extra ingewikkeld zijn. Jíj bent kinderloos en je partner heeft kinderen. Jij leeft met het verdriet van je onvervulde kinderwens, terwijl er kinderen van een ander in je leven zijn.

Het leek zo vanzelfsprekend
Het leek zo vanzelfsprekend om moeder te worden en om een kind te krijgen. Toch lukte dat bij jou niet. Net als veel vrouwen die hetzelfde meemaken, ervaar je dit als een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Je kent de worsteling met verdriet, machteloosheid en het gevoel buitengesloten te zijn. En soms ervaar je het ook als een inbreuk op je vrouw-zijn.

Je bent meer dan genoeg
Stiefmoeders zonder eigen kinderen krijgen vaak de vraag of ze geen eigen kinderen willen. Of hen wordt verteld dat ze dingen beter zullen begrijpen, zodra ze zelf moeder zijn. Of dat ze dingen niet goed begrijpen omdat ze geen kinderen hebben. Dat is pijnlijk en onterecht. Je bent veel waard. Je maakt ruimte in je leven voor andermans kinderen, terwijl je eigen diepe verlangen naar een kind onvervuld blijft. Dat is moedig.

Vrouwen die ongewenst kinderloos zijn, dragen een zware last. Als stiefmoeder kan het extra zwaar zijn. Steeds weer word je herinnerd aan het feit dat je geen eigen kinderen hebt, zoals op school, tijdens feestdagen en verjaardagen.

En je gaat verder
Als duidelijk is geworden dat het moederschap niet voor jou is weggelegd, ga je door met je leven. Je ervaart verdriet en rouwt, en uiteindelijk vind je een manier om hiermee om te gaan. Soms blijft het een gevoelige wond die dicht onder de oppervlakte ligt, en gevoelens van onmacht en verdriet komen nog regelmatig naar boven.

Van verlies en afscheid naar een nieuw begin
Verlieservaringen zijn vaak kantelpunten. Hoe gaan we verder? Als je te maken hebt met ongewenste kinderloosheid heb je vaak nog een heel leven voor je. Het zal altijd bij je blijven, maar het hoeft je leven niet te gaan beheersen. Ik gun elke vrouw, elke stiefmoeder dat ze op een goede manier om kan gaan met dit verdriet, zodat zij verder kan met haar leven en nieuwe wegen zich kunnen openen.

Voor jou mijn e-book: 'Je kunt op vele manieren vruchtbaar zijn'
Leven met ongewenste kinderloosheid is niet eenvoudig. Ik ken zelf de pijn en het verdriet. Ik ben ook ongewenst kinderloos. Mijn verdriet heb ik kunnen transformeren, zodat ik echt verder kon met mijn leven. 

De weg van afscheid en verlies naar een nieuw begin vraagt vertrouwen, het doorleven van emoties en introspectie. In dit e-book maak ik gebruik van een model om je te laten zien hoe je deze weg kunt lopen.

Leven vanuit vruchtbaarheid kan!
Is het nog maar recent dat je weet dat het niet lukt om een eigen kind te krijgen? Of is het al langer geleden, maar doet het vaak nog zoveel pijn? Voel je uitgenodigd om aan de slag te gaan met je ongewenste kinderloosheid, lieve stiefmoeder. Ik heb ervaren dat het leven -ondanks mijn ongewenste kinderloosheid- goed kan zijn en dat er vele manieren zijn om vruchtbaarheid te ervaren.  

Ben je ongewenst kinderloos?
Mijn e-book 'Je kunt op vele manieren vruchtbaar zijn' heb ik geschreven voor ongewenst kinderloze stiefmoeders.

Meer over mijn e-book via deze link. Hier vind je meer informatie en kun je het e-book bestellen voor € 4,50.

Delen en reageren:

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement