verhelderen - verbinden - verdergaan

8F32F9D1 CEFE 4D80 8763 DFE6E85B5452 1 102 o

De kracht van schrijven: van hoofd naar hart

Ken je dat gevoel na een goed gesprek, waarna je ineens iets begrijpt wat eerst niet helder was? Of die opluchting wanneer je eindelijk woorden vindt voor iets wat al lang in je hoofd rondspookt? Dat is wat schrijven je kan brengen. Schrijven is een bron van kracht, omdat schrijven je helpt te ontdekken wat er in je leeft.

Waarom schrijven werkt
Soms zit je hoofd vol. Je maakt je zorgen. Je voelt je onrustig. Gedachten buitelen over elkaar heen en je weet niet waar je moet beginnen. Schrijven helpt ruimte te maken. Door alle gedachten en gevoelens aan het papier toe te vertrouwen, kun je kijken, voelen en ontdekken wat er echt speelt. Er komt helderheid. Schrijven is een soort gesprek met jezelf. Zonder oordeel, zonder dat iemand meeluistert. Alleen jij, je gedachten en je gevoelens.

Van hoofd naar hart: schrijven helpt je voelen
Daarnaast is schrijven een brug van denken naar voelen. Veel mensen zitten vooral in hun hoofd – ze analyseren, redeneren en piekeren veel. Veel problemen ontstaan ook in ons hoofd, door wat onze denkstem ons vertelt. Er verder over nadenken of piekeren helpt voor geen meter. Gevoelens laten zich niet wegdenken. Schrijven helpt om eerlijk te worden naar jezelf. Als je zonder na te denken opschrijft wat er in je opkomt, zie je soms ook dingen die je liever niet wilde zien. Maar juist dat is waardevol. Je ontdekt wat er echt in je leeft. Schrijven brengt inzicht.
 
Iedereen heeft bronnen van kracht, al dan niet bewust. Wat helpt als het ingewikkeld wordt? Als het leven uitdagend wordt, kunnen bronnen van kracht je helpen om veerkrachtig te blijven en je eigen koers te varen. Een van mijn bronnen van kracht is zonder twijfel schrijven. En vooral omdat ik daarbij van mijn hoofd naar mijn hart ga.  

Wat kan schrijven je brengen?

  1. Rust in je hoofd. Gedachten spoken rond in je hoofd en herhalen zichzelf eindeloos. Zolang gedachten blijven malen, verandert er niks. Door ze op te schrijven, maak je ze concreet en ontstaat er ruimte;
  2. Dichter bij je gevoel komen. Soms weet je niet precies wat je voelt. Je merkt alleen dat je gespannen bent of onrustig. Schrijven kan helpen om woorden te geven aan dat vage gevoel. Dat komt ook omdat je door het proces van schrijven jezelf wat tot rust brengt en zo in contact met je lichaam kunt komen;
  3. Beter keuzes maken. Twijfel je ergens over? Schrijf het uit. Vaak ontdek je al schrijvend waar je écht naar neigt. Een mooie manier om besluiten te nemen met gevoel en verstand; 
  4. Loslaten wat je bezighoudt. Soms helpt schrijven om dingen af te ronden. Een brief schrijven aan iemand zonder hem te versturen, je frustraties opschrijven of juist benoemen waar je dankbaar voor bent. Wat je opschrijft, hoeft niemand te lezen. Je kunt het verscheuren, verbranden of voor jezelf bewaren. Schrijven kan je helpen los te laten. 

De grootste misvatting: ‘Ik kan niet schrijven’
Veel mensen denken dat schrijven iets is wat je ‘goed’ moet doen. Maar dat is een misverstand. 

Schrijven is niet hetzelfde als een boek schrijven. Je schrijft niet voor anderen, je schrijft voor jezelf. Schrijven is hier het middel niet het doel.
 
Je hoeft geen taalwonder te zijn. Spelling en grammatica doen er niet toe. Schrijf zoals je praat, dat is voldoende.
 
Iedereen kan het. Net als praten. Het enige verschil is dat je woorden nu op papier komen in plaats van in je hoofd blijven zitten.

Een paar schrijfoefeningen

  • Zet een timer op vijf minuten. Schrijf zonder te stoppen alles op wat er in je opkomt. Geen censuur, geen oordeel. Let niet op spelfouten en interpunctie. Lekker doorschrijven. Lees het later rustig terug. Wat valt je op? 
  • Start met een beginzin. Een paar voorbeelden zijn: vandaag voel ik; wat houdt me bezig; waar heb ik last van; wat wil ik graag oplossen; wat heb ik nodig; 
  • Je brein legen: heb je geen tijd om te schrijven, maar zit je hoofd vol, dan is dit een heerlijke oefening. Maak kleine papiertjes. Schrijf op elk papiertje iets wat je dwarszit of waar je je zorgen over maakt. Blijf doorschrijven tot er niks meer is. Dat geeft ruimte. Ik heb laatst een variant op deze oefening gemaakt. Ik heb de papiertjes in een potje gestopt. Enkele dagen herlas ik alles en zeker 80% was niet meer aan de orde.  

Wat het moeilijkste is aan schrijven? Beginnen!
Ik hoor regelmatig van stiefmoeders die zich voornemen om te gaan schrijven dat het lastig is om tijd te vinden. Maar het kost helemaal niet veel tijd. Je kunt al een schrijfoefening doen van twee minuten. Bovendien vergeet niet hoeveel tijd het kost om te piekeren of steeds weer alles te overdenken. Je hoeft niets bijzonders te doen. Pak een pen en een mooi schrift, of open een leeg document op je laptop.

Tot slot
Schrijven is een manier om op adem te komen, om grip te krijgen op je gedachten en om je gevoelens de ruimte te geven. Schrijven is geen doel op zich, maar een middel om dichter bij jezelf te komen. Dat is de kracht van schrijven. En het mooie is: je kunt er vandaag mee beginnen.

Delen en reageren:

Direct naar:
Contact

marike@stiefmanagement.nl
www.stiefmanagement.nl 

© Stiefmanagement 2022 ·   Algemene voorwaarden   ·   Privacystatement