Wat stiefmoeders kunnen leren van bergwandelen
Je hebt het helemaal in je hoofd en vooral in je hart. Hoe jullie nieuwe samengestelde gezin eruit gaat zien. Je bent verliefd en er zijn kinderen van jou en hem. Na verloop van tijd gaan jullie samenwonen. Jullie nemen de tijd. Jij weet al hoe jullie het gaan doen. Het wordt een plezierig samengesteld gezin met ruimte voor allemaal. Zorgen voor elkaar en fijn samenleven, in wisselende samenstelling. Meestal zijn jouw kinderen er, heel regelmatig die van hem ook en soms zijn jullie als geliefden samen. En natuurlijk kunnen jullie kinderen het straks goed met elkaar vinden.

Hoe een ongewenst kinderloze stiefmoeder haar plek vond
Ze was er aan gewend, een leven zonder kinderen.
Eigen kinderen, zij zou ze nooit hebben.
Na jaren zichzelf als moeder te hebben voorgesteld, had ze geaccepteerd dat het er niet van zou komen. Het was nu eenmaal zo.

Kusje
(Herman van Veen, album Rode wangen)

Het is gewoon gebeurd,
M'n moeder is verdwenen
Een rare tante haalt nu mijn vader aan
Hoe je bevriend kunt raken met je schaduwkant
"Mijn stiefzoon zit straks bij een psychiater, vanwege mij". Dat verzucht een stiefmoeder tijdens de videocoaching. "Ik loop er nu al 3 jaar tegenaan, maar het is tijd te bekennen dat ik geen leuke stiefmoeder ben en daar schaam ik me voor. Terwijl ik wel een leuke moeder ben, dat maakt het allemaal nog erger. En mijn partner pikt het ook niet meer". Zij heeft twee dochters van 18 en 16 die bij haar en haar nieuwe partner wonen. Zijn zoon Arne van 11, is de helft van de week bij hen en het andere deel van de week bij zijn moeder.

Waarom de strategie van de valse hoop niet werkt
Ook als het goed gaat, blijven relaties in het samengestelde gezin spannend, bijvoorbeeld tussen moeder en stiefmoeder of stiefmoeder en stiefkind. Misverstanden en valkuilen blijven op de loer liggen. Veel stiefmoeders willen het graag goed doen. Ik merk dat veel stiefmoeders proberen -soms op allerlei manieren- anderen tevreden te houden, zodat de relatie goed blijft of wordt.


Je ontvangt zo dadelijk het eerste hoofdstuk
en je ontvangt voortaan tweewekelijks Stiefmanagement tips.

Vanzelfsprekend ga ik vertrouwelijk om met je gegevens. Die worden nooit doorgegeven aan derden.

foto Marike Smilde

SOCIAL MEDIA
LinkedIn
Facebook